Skoči do osrednje vsebine

Pojasnilo glede odvzetega vzorca črnega grozdja z ostanki pesticidov

UVHVVR je v okviru izrednega nadzora odvzela vzorec črnega grozdja, s poreklom iz Severne Makedonije. V vzorcu je bila ugotovljena prisotnost dveh pesticidov nad dovoljeno mejno vrednostjo, vendar uživanje živila ne predstavlja tveganja za zdravje odraslih in otrok.

V  vzorcu  je bila ugotovljena prisotnost dveh pesticidov nad dovoljeno mejno vrednostjo (kaptan- 0,33 mg/kg in propamokarb - 0,049mg/kg), katerega uporaba je v EU dovoljena, vendar v pridelavi drugih pridelkov in ne na grozdju.  V ostalih živilih so dovoljene veliko višje koncentracije od izmerjenih v grozdju (npr. kaptan v jabolkih – 10 mg/kg; propamokarb v  paradižniku- 4 mg/kg). Za izmerjene vrednosti pesticidov je bila  narejena ocena tveganja, ki je pokazala,  da je živilo varno in ne predstavlja nobenega tveganja za zdravje odraslih in otrok.

Podatki o živilu:

Vrsta živila: črno grozdje

Dobavitelj: Krigo-Kaes Dooel, Strumica, Severna Makedonija

Distributer: Geaprodukt d.o.o.

LOT: 23122007728

Pakiranje:primarna embalaža:les, sekundarna embalaža: PVC vrečka

Rezultat: kaptan – 0,33mg/kg (dovoljena zgornja mejna vrednost: 0,03 mg/kg),

              propamokarb – 0,049 mg/kg (dovoljena zgornja mejna vrednost: 0,01 mg/kg).

V skladu z zakonodajo je odgovorni nosilec živilske dejavnosti sprožil postopek umika iz distribucijske verige. UVHVVR v okviru uradnega nadzora spremlja izvedbo umika živila iz prometa.