Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon: "V razpravi o večji uporabi kvalificirane večine pri glasovanju v EU smo aktivni"

Ministrica Tanja Fajon je na javni predstavitvi mnenj v Državnem zboru o večji uporabi kvalificirane večine v zunanji in varnostni politiki EU nagovorila poslanke in poslance. Poudarila je: "Ne zagovarjam spreminjanja pogodb EU ampak si želim argumentirane razprave o širši uporabi instrumentov, ki jih imamo na voljo, za bolj učinkovito odločanje in varovanje naših nacionalnih interesov."
Ministrica Tanja Fajon med nagovorom v Državnem zboru Republike Slovenije

Ministrica Tanja Fajon med nagovorom v Državnem zboru Republike Slovenije | Avtor: Državni zbor Republike Slovenije

"Ko sem se kot ministrica prvič predstavila v tej hiši, sem obljubila, da bom po mandat za pomembne odločitve s področja zunanje in evropske politike redno hodila v Državni zbor. Zato sem danes ponovno tu, prepričana, da bo današnja razprava izredno koristna in da bo predstavljala pomembno osnovo za oblikovanje slovenskih stališč v prihodnje. Vmes smo v evropski hiši demokracije – v Evropskem parlamentu – pridobili še en poslanski sedež, kar bo nedvomno okrepilo naš glas v procesu odločanja v EU," je poslankam in poslancem uvodoma povedala ministrica Fajon.

Glasovanje s kvalificirano večino je način odločanja v Svetu EU, pri katerem mora za potrditev določene odločitve zanjo glasovati najmanj 15 od 27 članic EU, ki morajo skupaj predstavljati najmanj 65 odstotkov prebivalstva EU. Ministrica Fajon je v zvezi s tem poudarila, da se Slovenija ni zavezala uvedbi odločanja s kvalificirano večino ampak da se je kot odgovorna članica EU vključila v razpravo o tej temi, ki trenutno poteka med državami članicami. "Samo s sodelovanjem pri razpravi o spremembi procesov odločanja v EU lahko sprejmemo najboljšo možno odločitev za Slovenijo ter naše državljanke in državljane," je dodala ministrica.

V nadaljevanju se je ministrica osredotočila na širitev EU in na devet potencialnih novih članic: Ukrajina, Moldavija, Gruzija, Črna gora, Srbija, Bosna in Hercegovina, Albanija, Severna Makedonija in Kosovo. To pomeni, da bi bilo lahko v prihodnosti 36 držav članic EU. Iz tega izhaja, da se bomo morali v EU začeti resno ukvarjati z vprašanjem o tem, kako se bomo v razširjeni EU odločali. Dejstvo je, da bi na podlagi trenutnih pravil odločanja v razširjeni EU težje obvladovali krize in sprejemali strateške odločitve. Zato bomo morali skupaj poiskati ravnovesje med povečanjem zmožnosti ukrepanja Unije in zaščito naših nacionalnih interesov. "Zavedam se, da obstajajo področja in politike, ki so tako izredno pomembna, da verjetno želimo ohraniti možnost veta. Glede drugih področij pa si želim, da bi tvorno sodelovali v razpravi, ki mora voditi k bolj učinkoviti EU," je še poudarila ministrica.

Pri tem je dodala, da Svet EU v okviru rednega zakonodajnega postopka s kvalificirano večino že sedaj odloča na večini področij politik EU: "Na ta način je sprejetih približno 80 odstotkov vseh zakonodajnih aktov. Pri odločanju s kvalificirano večino torej ne gre za nek nov koncept, ampak za že uveljavljen način odločanja na veliki večini področij delovanja EU".

"Slovenija mora biti prisotna in aktivno vključena v vse razprave o prihodnosti EU. Ne smemo dovoliti, da bi nas kaj presenetilo. Zato smo se pridružili razpravi med državami članicami na temo učinkovite uporabe kvalificirane večine, ki vključuje pregled in proučitev možnih varovalk, ki bi bile na voljo državam za zaščito nacionalnih interesov v potencialnih primerih glasovanja s kvalificirano večino. Kako pomembna je ta razprava dokazuje tudi dejstvo, da je v tej skupini, poleg Slovenije, že 10 držav. S sodelovanjem bomo hkrati dosegli, da bodo naša stališča in pomisleki v največji možni meri slišani in upoštevani že od začetka," je v zaključku povedala ministrica Fajon.