Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon pozdravil častne konzule Republike Slovenije

Danes se zaključuje Tretje srečanje častnih konzulov Republike Slovenije. Ob začetku zadnjega dne jih je pozdravil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Srečanje se bo sklenilo z okroglo mizo in druženjem, kjer bo zbrane nagovorila tudi državna sekretarka Vesna Humar. Sogostitelja srečanja sta minister Matej Arčon in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon.
Minister Arčon s častnimi konzuli Republike Slovenije iz vsega sveta. Stojijo na Trgu Evrope, za njimi goriška železniška postaja.

Minister Arčon s častnimi konzuli Republike Slovenije iz vsega sveta na Trgu Evrope. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Minister je v svojem pozdravu izpostavil, da vsakič, ko obišče slovenske skupnosti v tujini, domov prihaja s ponosom in zadovoljstvom, kako aktivni so in kakšno pomembno vlogo igrajo. Ob enem se zaveda tudi, kako lepa država je Slovenija. Četudi je majhna država ima izjemne dosežke na področju znanosti, gospodarstva, kulture, športa. »Vsekakor pa zelo dobro vemo, da ste tako kot Slovenci, ki živijo zunaj Slovenije, tudi vi pomemben most med našo državo in državo, v kateri živite. Po svojih najboljših močeh in prostovoljno prenašate informacije ter pletete vezi in poznanstva na različnih področjih,« je poudaril minister in dodal, da je te dni priložnost, da se Slovenija predstavi, da jo še bolje spoznajo. Izpostavil je še Evropsko prestolnico kulture, ki bo leta 2025 prav v Novi Gorici in Gorici, na kateri bo z namenom predstavitve slovenskih skupnosti zunaj matice sodeloval tudi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu. »Naj spomnim tudi na nedavne poplave, na vaš prispevek, ki je bil v teh težkih trenutkih izjemen, za kar se vam iz vsega srca še enkrat zahvaljujemo,« je še dodal minister ter svoj pozdrav zaključil z zahvalo, »moj velik poklon za vaše delo in vaš trud.«

Tretji posvet častnih konzulov Republike Slovenije je združil 77 od skupaj 143 slovenskih častnih konzulov iz vsega sveta, ki so se v treh dneh, od 27. do 29. septembra, srečali s predstavniki slovenskih oblasti, krepili odnose z našo državo in spoznavali gospodarske, turistične in kulturne razvojne potenciale Slovenije.