Skoči do osrednje vsebine

Evropski mesec kibervarnosti v središče postavlja starejše in njihove digitalne veščine

Oktober je Evropski mesec kibervarnosti. V Sloveniji bodo letos v središču starejši uporabniki in njihove digitalne veščine. Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo smo v sodelovanju z Nacionalnim odzivnim centrom za kibernetsko varnost SI-CERT na skupni tiskovni konferenci predstavili izzive, s katerimi se soočajo starejši uporabniki interneta in tudi pomoč, ki jim je na voljo. 
Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh, koordinatorka nacionalnega programa ozaveščanja Varni na internetu, Jasmina Mešić in vodja Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, Gorazd Božič na novinarski konferenci.

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh, koordinatorka nacionalnega programa ozaveščanja Varni na internetu, Jasmina Mešić in vodja Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, Gorazd Božič na novinarski konferenci. | Avtor: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Na Ministrstvu za digitalno preobrazbo s konkretnimi rešitvami krepimo digitalne veščine starejših, tudi prek projekta Mobilni heroji. Kot je izpostavila ministrica dr. Stojmenova Duh: "v starostni skupini med 65 in 74 let kar tretjina ljudi še nikoli ni uporabljala interneta, 45 odstotkov pa nima digitalnih spretnosti. Težava je tudi v tem, da je Slovenija zelo razpršena, v urbanih središčih imajo starejši več možnosti za pridobivanje digitalnih kompetenc, na podeželju pa veliko manj". Zato na ministrstvu izvajamo različne projekte digitalnega opismenjevanja na terenu, kot je denimo projekt Mobilni heroji, ki z mobilno učilnico  po ruralnih okoljih, starejšim od 55 let, pomaga pri pridobivanju digitalnih kompetenc, ali denimo Digi info točke, kjer bodo svetovalci ljudem pri uporabi digitalnih javnih storitev pomagali na 222 točkah po Slovenij. Za starejše so digitalne kompetence izjemnega pomena, saj so na ta način bolje vključeni v družbo. "V kolikor nimajo primernih digitalnih spretnosti lahko hitro postanejo tarča tudi raznih kibernetskih napadov, zato je pomembno, da kot država ponudimo pomoč v primeru nevarnih situacij," je še dodala ministrica in ob tej priložnosti zbrane povabila tudi na Festival digitalnih spretnosti, ki bo v Mariboru potekal med 19. in 20. oktobrom. 

Po besedah vodje odzivnega centra SI-CERT Gorazda Božiča v zadnjih dveh letih zaznavajo več kot 30-odstoten porast phishing prevar oz. ribarjenja za podatki, kjer je najučinkovitejša zaščita ravno ozaveščenost in informiranost uporabnikov. »Opažamo, da še posebej starejši uporabniki bolj zaupajo pošiljateljem, ki pod krinko bank, logističnih podjetij ali celo javnih institucij (na primer FURS) zahtevajo vnos gesel in drugih podatkov. Izpostavljamo tudi druge spletne goljufije, na primer lažni krediti, ljubezenske prevare, kjer prav tako vidimo pogostejše zlorabe ravno med starejšo populacijo, ter zavajajoče oglaševanje nepreverjenih ponudnikov zdravil, prehranskih dopolnil in medicinskih pripomočkov. Vse opisane prevare imajo skupno lastnost – manipulirajo s čustvi, proti čemer se ne moremo boriti s programskimi rešitvami, ampak moramo naučiti uporabnike, kako prepoznajo glavne pristope spletnih goljufov« je povzel Božič.  

V sklopu programa ozaveščanja Varni na internetu, ki ga izvajajo na odzivnem centru SI-CERT, so ob letošnjem mesecu kibervarnosti pripravili izobraževalna gradiva za izvajalce računalniških usposabljanj. Ravno ti so ključen člen v procesu krepitve digitalnih veščin starejših, saj jim podajo pomembno znanje, predvsem pa jih opogumijo, da postanejo aktivni uporabniki sodobnih digitalnih storitev. Obenem pa tudi sami potrebujejo strokoven vir informacij in vpogled v aktualno dogajanje na področju kibernetske varnosti.  

Na portalu Varni na internetu so na voljo gradiva za izvedbo štirih tematskih delavnic: kako prepoznati spletno goljufijo, kako preveriti spletno trgovino, varna raba pametnih telefonov in zaščita elektronske pošte.  

Za vsako tematsko učno uro so izvajalcem na razpolago video predavanje, prosojnice s podrobnimi usmeritvami in priročnik ABC varnosti na spletu, ki pojasnjuje temeljne pristope in način komunikacije spletnih goljufov. 

Ključno sporočilo – naj vas ne bo strah vprašati 

V sklopu kampanje Evropski mesec kibervarnosti bodo starejše nagovarjali tudi z videi na zaslonih v mestnih avtobusih v Ljubljani, Mariboru in Celju, v več kot 200 nakupovalnih središčih in v središču Ljubljane. Kratke animacije bodo opozarjale na štiri trenutno najpogostejše prevare – ribarjenje za podatki prek SMS in elektronskih sporočil, poskus kripto investicijske prevare in lažne nagradne igre. Osrednje sporočilo se glasi »Naj vas ne bo strah ali sram prositi za pomoč!«, saj kot izpostavljajo na SI-CERT, vas lahko en telefonski klic reši velikih težav. Če prejmete neznano SMS ali elektronsko sporočilo, ki se predstavlja kot banka, dostavno podjetje, telekomunikacijsko podjetje, celo FURS ali policija, se ustavite. Raje pokličite in preverite, ali je sporočilo res prišlo od tega pošiljatelja, o tovrstnih prevarah tudi zelo ažurno opozarjajo tudi na portalu www.varninainternetu.si