Skoči do osrednje vsebine

Častni konzuli s ponosom predstavljajo Slovenijo v svetu

Tretji posvet častnih konzulov Republike Slovenije je združil 77 častnih konzulov iz vsega sveta, ki so se v treh dneh od 27. do 29. septembra srečali s predstavniki slovenskih oblasti, krepili odnose z našo državo in spoznavali gospodarske, turistične in kulturne razvojne potenciale Slovenije.

"Spoštovani častni konzuli, vi ste naša ušesa in roke tam, kamor naša diplomatska mreža ne seže. Ponosna sem, da ima Slovenija 143 častnih konzulov, ki pomembno dopolnjujete našo relativno majhno diplomatsko službo s 62 predstavništvi. Vaše izvedensko mnenje, vpliv in ugled, ki ga uživate v svojem lokalnem okolju, veliko doprinesejo k promociji in h krepitvi odnosov vaših držav s Slovenijo," je ob zaključku tretjega posveta častnih konzulov Republike Slovenije v Vili Vipolže v Goriških Brdih dejala podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon in se častnim konzulom zahvalila za opravljanje njihovega poslanstva. 

Sogostitelj srečanja častnih konzulov, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je v nagovoru dejal: "Dobro vemo, da ste častni konzuli tako kot Slovenci, ki živijo zunaj Slovenije, tudi vi pomemben most med našo državo in državo, v kateri živite. Po svojih najboljših močeh prenašate informacije ter pletete vezi in poznanstva na različnih področjih."

Dr. Slobodan Šešum, generalni direktor Direktorata za javno in gospodarsko diplomacijo, je izpostavil vidno vlogo direktorata pri promociji slovenskega gospodarstva v svetu, pri čemer so ravno častni konzuli, ki svoje delo opravljajo prostovoljno in brez plačila, pogosto ključna vez dvostranskih odnosov, in ocenil, da je pomembno negovati odnose s častnimi konzuli tudi s tovrstnimi posveti, izpostavil pa je tudi potrebo po pomladitvi in novačenju novih častnih konzulov: "Več častnih konzulov kot imamo, bolje je za Slovenijo in našo prepoznavnost v svetu."

Goste iz več kot 50 držav sveta je nagovoril tudi župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel, ki se je dotaknil pomena sodelovanja v mednarodnih projektih, kot je GO! 2025 – Nova Gorica – Gorica Evropska prestolnica kulture 2025. Častni konzuli so v nadaljevanju spoznavali gospodarstvo in turistične bisere Goriške regije. Posvet so ocenili kot odlično priložnost za izmenjavo izkušenj in medsebojno spoznavanje ter kot spodbudo za nadaljnje sodelovanje s Slovenijo, ki jo s ponosom ter prostovoljno in brez plačila zastopajo v svojih državah.

V okviru tridnevnega posveta so se častni konzuli srečali s predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije in lokalnih zbornic, Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT), Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje in Slovenske turistične organizacije ter obiskali več slovenskih podjetij na Dolenjskem in Goriškem.

Direktorat za javno in gospodarsko diplomacijo, ki znotraj Ministrstva za zunanje in evropske zadeve deluje od leta 2009 in bdi nad delovanjem mreže častnih konzulov v tujini, je prvo srečanje častnih konzulov Republike Slovenije organiziral leta 2010, drugi posvet je sledil leta 2016. Prihodnji posvet častnih konzulov je načrtovan čez pet let.