Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na 33. mestu lestvice Globalnega inovacijskega indeksa 2023

Slovenija je na letošnji lestvici obdržala 33. mesto med 132 državami. Švica je ohranila prvo mesto med najbolj inovativnimi državami na svetu, katerega zaseda že več kot desetletje.

Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (angleško World Intellectual Property Organization -WIPO) je objavila globalni inovacijski indeks (angleško Global Innovation Index - GII) za leto 2023. Na lestvici je 132 držav, ki so razvrščene po uspešnosti na področju inovativnosti. GII, izdan že šestnajsto leto zapovrstjo, je vodilna referenca za merjenje uspešnosti inovacijskega ekosistema v gospodarstvu. Obenem je lahko uporabno primerjalno orodje za oblikovalce politik, poslovni svet in druge pri ocenjevanju napredka na področju inovacij v daljšem časovnem obdobju. Ugotovitve letošnjega GII odsevajo tudi obdobje počasnega okrevanja gospodarstva po pandemiji covida-19, visokih obrestnih mer in geopolitičnih konfliktov.

Slovenija je na letošnji lestvici obdržala 33. mesto. Glede na področja, kamor se uvrščajo posamezni indikatorji, je bila najbolje ocenjena na področju infrastrukture (20. mesto), najslabše pa na področju naprednosti domačega trga (68. mesto).

Med evropskimi državami je Slovenija na 21. mestu (od 39 držav), pred Litvo in za Češko. Uvrstitve Sloveniji sosednjih držav na lestvici GII so naslednje: na 18. mestu Avstrija, na 26. mestu Italija, na 35. mestu Madžarska in na 44. mestu Hrvaška. Med 50 državami z visokimi dohodki gospodarstev je Slovenija na 32. mestu.

Na lestvici prvih petih najbolj inovativnih držav na svetu Švici sledijo Švedska, ki je prehitela tretjeuvrščene Združene države Amerike, Združeno kraljestvo in Singapur. Sledi jim več evropskih držav: Velika Britanija na 4., Finska na 6., Nizozemska na 7., Nemčija na 8. in Danska na 9. mestu. Evropske države tudi sicer veljajo za najbolj inovativne, saj se jih je med prvih dvajset uvrstilo kar dvanajst. 

Kitajska je edino gospodarstvo s srednjim dohodkom med prvimi 30 državami GII - na 12. mestu. V zadnjih štirih letih in od začetka pandemije so se na lestvici najbolj povzpeli Mavricij (57. mesto), Indonezija, Savdska Arabija, Brazilija in Pakistan.

Skupno 21 gospodarstev je glede na svojo stopnjo razvitosti pričakovano doseglo boljše rezultate na področju inovacij, večina v podsaharski Afriki in jugovzhodni Aziji, vzhodni Aziji in Oceaniji.

Na spletni strani WIPO si lahko ogledate celotno poročilo ter ostale informacije, vključno s ključnimi povzetki in izročki po posameznih državah (v angleščini).

Urad za intelektualno lastnino si bo kot del slovenskega inovacijskega ekosistema tudi prek nastajajoče nacionalne strategije na področju intelektualne lastnine še naprej prizadeval za napredek Slovenije na lestvici GII.