Skoči do osrednje vsebine

Na okrogli mizi o opolnomočenju žensk v sodobni družbi

V ponedeljek, 25. septembra 2023, je v organizaciji ministrstva potekala okrogla miza projekta EWA - Opolnomočenje žensk v sodobni družbi, na kateri so vodilne slovenske političarke spregovorile o izzivih, s katerimi se soočajo ob vstopu v politiko, in o pomenu zastopanosti žensk v politiki. Da je neenakost med spoloma še vedno živa, je poudaril tudi minister Luka Mesec.

Razprave so se udeležile predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, ministrica za kulturo Asta Vrečko, podpredsednica Državnega zbora (DZ) Nataša Sukič, poslanka DZ Lucija Tacer ter poslanka Evropskega parlamenta Irena Joveva. Vse je za vstop v politiko družila želja po spremembah.

Predsednica Pirc Musar je poudarila pomen prepoznavnosti pri kandidiranju za mesto predsednice države, saj je ''kandidatura brez podpore političnih strank še posebej zahtevna''. Med potrebnimi in koristnimi znanji za vstop v politiko so govorke izpostavile komunikacijske veščine, delo na terenu z ljudmi, potrpežljivost, možnost ekipnega delovanja ter vztrajnost in potrpežljivost. Dotaknile pa so se tudi težav, s katerimi so se soočale in poudarile, da je za delo v politiki treba imeti ''trdo kožo''. Kot je dejala poslanka Tacer, ''so bile deležne različnih komentarjev na račun svojega spola ali starosti''. Na koncu so se dotaknile tudi vprašanja usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja, politika namreč ne dopušča veliko prostega časa, zato je potrebna tudi podpora in razumevanje družine.

Okrogle mize se je udeležil tudi minister Mesec, ki je v svojem nagovoru opozoril na neenakosti med spoloma v politiki, plačnih nesorazmerjih in skrbstvenem delu. Kot je poudaril, so “ženske v Sloveniji dobile volilno pravico leta 1945, prvo predsednico države pa smo dobili šele leta 2022, to je 77 let kasneje. Ženske v Evropi v povprečju zaslužijo 20 odstotkov nižjo plačo kot moški. Če bi moški vsako leto delali le do 15. novembra, ženske pa do konca leta, bi zaslužili enako'', je ponazoril minister in tretjo podstat neenakosti prikazal skozi primer v skrbstvenem delu. ''Kadar zboli družinski član, v 82 odstotkih dopust vzame ženska'', je dodal.

Projekt Opolnomočenje žensk v sodobni družbi – EWA naslavlja enega izmed pomembnih težav demokratičnih družb, to je podzastopanost žensk v politiki in javnem življenju. Projekt se dotika pereče tematike, ki zadeva politično udejstvovanje mladih žensk, in poteka v okviru razpisa Evropske komisije (Program za državljane, enakost, pravice in vrednote). Ministrstvo projekt izvaja skupaj z Filozofsko fakulteto Univerze v Mariboru, Ljudsko univerzo Celje in Inštitutom za politični menedžment.

S ciljem spodbuditi ženske za politično udejstvovanje ali poklicno kariero v politiki in jih v ta namen opremiti z znanjem in kompetencami, partner projekta Ljudska univerza Celje, organizira delavnice in predavanja za mlade ženske. V kratkem bo stekla tudi ozaveščevalna kampanja za splošno javnost in za mlade, s ciljem ozaveščati o pomembnosti aktivnega državljanstva ter o pomenu enake zastopanosti žensk in moških v politiki ter javni sferi.

Projekt sofinancira Evropska unija

Projekt sofinancira Evropska unija

Sofinancira Evropska unija