Skoči do osrednje vsebine

Le še nekaj dni do 11. slovenskih razvojnih dni

Med 2. in 6. oktobrom bodo v Ljubljani potekali 11. slovenski razvojni dnevi. Z njimi bomo slovenski javnosti predstavili, kako se Slovenija odziva na številne svetovne krize in humanitarne potrebe v svetu ter skupaj s partnerji prispeva h globalni solidarnosti, trajnostnemu razvoju in miru v svetu.
Nova celostna grafična podoba slovenskih razvojnih dnevov, podoba sveta s pikicami

Nova celostna grafična podoba slovenskih razvojnih dnevov | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Letos s Slovenskimi razvojnimi dnevi prirejamo tudi prvi slovenski humanitarni forum, ki ga bo odprla predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. Gostili bomo številne goste, med njimi bodo evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, predsednica Mednarodnega odbora Rdečega križa Mirjana Špoljarić Egger, predsedujoči Odboru za razvojno pomoč Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi Carsten Staur, pomočnica izvršnega direktorja Svetovnega programa za hrano Ute Klamert, predsednik Evropskega združenja humanitarnih nevladnih organizacij Dominic Crowley in direktorica Evropske konfederacije nevladnih organizacij za trajnostni razvoj in mednarodno sodelovanje Tanya Cox.

Na panelih bomo tuji in domači gostje razpravljali o pomenu mednarodne solidarnosti pri reševanju globalnih izzivov, kot so podnebne krize, premagovanje revščine in lakote, migracije. Skupaj s predstavniki vlade, državnega zbora, izvajalskih ustanov in nevladnih organizacij bomo iskali odgovore na vprašanja, kako se učinkovito odzvati na medsebojno povezane prehransko, podnebno in finančno krizo ter zagotoviti predvidljivo financiranje slovenskih razvojnih dejavnosti v novih globalnih krizah.

Drugi dan bo posvečen razpravam o vključevanju zasebnega sektorja v mednarodno razvojno sodelovanje. Tako bomo 3. oktobra posebno pozornost posvetili vprašanju, kako lahko slovenska podjetja sodelujejo v enem izmed ključnih projektov Evropske komisije - Global Gateway. V Ljubljani, na Krakovskem nasipu, bomo odprli fotografsko razstavo Alenke Slavinec z naslovom Esenca človeštva, s katero želimo predstaviti razvojne in humanitarne projekte, ki jih podpira Slovenija. Portreti posameznikov bodo pokazali njihovo predano delo, ki na bolje spreminja življenje tisočim ljudem.

V okviru Slovenskih razvojnih dnevov bosta podpisana tudi dva Memoranduma o soglasju, in sicer med Mednarodnim odborom Rdečega križa in Vlado Republike Slovenije za zagotavljanje humanitarne pomoči ter med Ministrstvom za zunanje in evropske zadeve in Nemškim združenjem za mednarodno sodelovanje (GIZ) o nadaljnji podpori Slovenije programu U-LEAD.

Med 4. in 6. oktobrom 2023 bo mednarodna organizacija CEF v svojih prostorih v Ljubljani gostila letno srečanje mednarodne mreže razvojnih organizacij Learn4dev. Srečanje je namenjeno članskim organizacijam, ki vsako leto izmenjujejo znanje in dobre prakse ter iščejo možnosti za nadaljnje sodelovanje.

Slovenski razvojni dnevi, ki jih Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve letos prireja v sodelovanju s Platformo Sloga in Slovensko karitas, so forum za razpravo in krepitev sodelovanja med domačimi in tujimi strokovnjaki, predstavniki vladnih in nevladnih ustanov, mednarodnih organizacij, izvajalskih ustanov in akademske sfere.

Program in povezava do prijave na konferenco.

Veselimo se srečanja z vami na 11. slovenskih razvojnih dnevih!