Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin v Španiji na neformalnem srečanju ministrov za evropske zadeve

Državni sekretar Marko Štucin se je v Murcii udeležil neformalnega srečanja Sveta EU za splošne zadeve, na katerem so ministri in državni sekretarji za evropske zadeve razpravljali o širitvi EU in njenem vplivu na politike, proračun EU ter institucije in načine odločanja. Razprava je potekala tudi o odprti strateški avtonomiji EU in o pripravah na oktobrsko neformalno zasedanje voditeljev.

Državni sekretar Štucin je poudaril, da je v luči novih geostrateških izzivov zdaj pravi čas za sprejemanje bolj ambicioznih odločitev glede širitve, tudi z morebitnim poenostavljanjem postopkov odločanja v posameznih fazah širitvenega procesa. Za ohranitev verodostojnosti širitvenega procesa bi si morali zadati jasno časovnico, zato si morajo tako EU kot države kandidatke prizadevati, da bodo pripravljene na širitev do leta 2030. V zvezi s tem so ministri in državni sekretarji razpravljali o morebitnih potrebnih prilagoditvah in reformah na področju politik in proračuna EU ter delovanja njenih institucij. V tem kontekstu je bilo izpostavljeno, da je rešitve treba najprej iskati v okviru obstoječih temeljnih pogodb EU. Na predlog Slovenije je bil na neformalno srečanje povabljen tudi namestnik ministra za zunanje zadeve Bosne in Hercegovine Brkić, ki je predstavil napredek pri izvajanju reform.

V razpravi o odprti strateški avtonomiji EU so ministri in državni sekretarji pohvalili načrte in prizadevanja za krepitev odpornosti in globalne konkurenčnosti EU na področjih, ki jih izpostavlja poročilo "OdpornaEU2030", kot so med drugim energija, digitalne tehnologije, zdravstvo in prehrana.