Skoči do osrednje vsebine

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti steklini

Svetovni dan boja proti steklini je namenjen ozaveščanju, preprečevanju ter zavzemanju za odpravo stekline po vsem svetu, hkrati pa tudi združevanju ljudi, organizacij in deležnikov v boju proti steklini. Zadnji primer stekline pri živalih v Sloveniji je bil ugotovljen leta 2013 pri lisici. Slovenija ima priznan status države, proste stekline. Prizadevajmo si, da tako tudi ostane.
tak svetovnega dneva boja proti steklini z napisom Steklina: vsi za enega, eno zdravje za vse

Svetovni dan boja proti steklini | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Svetovni dan stekline zaznamujemo vsako leto 28. septembra, na obletnico smrti Louisa Pasteurja, ki je prvi razvil cepivo proti steklini.

Tema letošnjega Svetovnega dneva boja proti steklini »Steklina: vsi za enega, eno zdravje za vse« v povezavi s slavnim romanom Alexandra Dumasa nadaljuje uspeh gesla iz leta 2022 Eno zdravje in gre korak naprej, tako da se osredotoča na sodelovanje, enakost in krepitev zdravstvenih sistemov. Tri mušketirje je mogoče videti kot ekipo posameznikov, ki so premagali spore in krivice, da bi dosegli svoje cilje: jasna povezava med boji zainteresiranih strani pri obvladovanju stekline in našimi skupnimi prizadevanji za izkoreninjenje te smrtonosne bolezni. Svetovna skupnost mora premagati neenake zdravstvene sisteme in si prizadevati za dosego globalnega cilja nič smrti zaradi urbane stekline do leta 2030.

Svetovni dan boja proti steklini je torej priložnost, da vsak od nas pripomore k uresničitvi zadanega cilja – tako z izvajanjem predpisanih ukrepov kot z drugimi aktivnostmi, ki pripomorejo k ozaveščanju o bolezni in odgovornemu lastništvu živali. Kljub uspešnemu boju proti steklini sta izvajanje preventivnih ukrepov in visoka raven ozaveščenosti nujna za ohranjanje statusa države, proste bolezni. Pri tem je ključnega pomena sodelovanje vseh – tako veterinarske kot zdravstvene službe in posameznikov, ki morajo z roko v roki izvajati vse ukrepe, potrebne za preprečevanje pojava stekline pri ljudeh.

Več informacij o steklini najdete na spletnih straneh: