Skoči do osrednje vsebine

Aplikacija Poplave 2023 bo delovala še do 10. oktobra

Aplikacija Poplave 2023, ki je bila aktivirana dne 8. avgusta 2023, se z 10. oktobrom 2023 zapira. V tem časovnem intervalu je bilo 35.000 prijav, s strani državljank in državljanov, ki so želeli ponuditi roko pomoči prizadetim v poplavah, bodisi v obliki prostovoljnega dela, storitveni pomoči, pomoči pri nastanitvi in materialno tehnični pomoči.

Poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko regijo Sandi Curk, ki je bil gonilna sila aplikacije, je izpostavil dejstvo, da smo s pomočjo te aplikacije, v tesnem sodelovanju z različnimi humanitarnimi društvi in nevladnimi organizacijami, uspeli doseči cilj ter postaviti nove temelje za prihodno pripravljenost in skupno delovanje ob morebitnih nesrečah. 

Največje število udeležencev, napotenih kot prostovoljcev, je bilo doseženo ob dnevu solidarnosti, pri čemer je bilo na celotno področje napotenih 11.957 ljudi. Poleg tega je bilo znatno tudi število udeležencev v posameznih organiziranih skupinah, ki so štele od 10 do 150 članov.

Kot je še pojasnil Curk, je bila izjemno pomembna tudi pomoč v obliki delovne sile in gradbene mehanizacije, ki je bila nepogrešljiva skozi celoten proces sanacije. "S celotnega slovenskega ozemlja smo uspeli uskladiti in poslati gradbeno mehanizacijo na prizadeta območja, kar je pomembno prispevalo k hitrejši obnovi. Največje število napotenih gradbenih strojev v enem dnevu je znašalo na dan 30. avgusta 2023, ko je bilo na prizadeto območje skupno napotenih 51 bagrov in tovornih vozil, skupaj z vozniki in strojniki. Poleg številnih materialnih in gradbenih sredstev, ki so bila donirana, smo v mesecu septembru zagotovili prevoz donacije, ob pomoči Slovenske vojske, na področje Koroške, kamor je bilo napotenih 250 palet modularne opeke. V teh zadnjih dneh delovanja aplikacije je, poleg popolnitve zahtevkov s prostovoljci, pomoč usmerjena tudi v donacije za oskrbo rejnih živali na poplavnih območjih. Tudi v tem primeru je bilo, ob pomoči Slovenske vojske, samo v tem tednu na prizadeto področje prepeljano več kot 150 bal sena". 

V posameznih občinah, ki so predstavljale višji zahtevani nivo organizacijskega pristopa, se je prihod ter sprejem prostovoljcev izvajal na organiziranih vstopnih točkah. Tako je bilo v občino Črna na Koroškem v celotnem obdobju skupaj napotenih 2.218 prostovoljcev, na lokaciji pa se jih je dejansko zbralo 1.717. V občini Mežica je bilo izvedenih 209 delovnih akcij, na katere je bilo napotenih 1.497 prostovoljcev, dejansko pa se jih je udeležilo 1.181. V občino Prevalje pa je bilo skupaj napotenih 5.078 prostovoljcev, od katerih se je 4.126 udeležilo delovnih akcij.

Vse občine na prizadetem območju niso vodile natančnih evidenc o dejanski udeležbi, vendar se ocenjuje, da je bilo v celotnem obdobju delovanja aplikacije v delovne akcije vključenih 40.889 prostovoljcev. V zadnjih dvajsetih dneh so največ pomagale gospodarske družbe, ki so s svojimi organiziranimi skupinami prispevale k pomoči prizadetim.

Poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko je še dodal, da ni primerjave v evropskem prostoru, kjer bi prostovoljstvo doseglo tak obseg in pomoč v obliki prostovoljnega dela. Omenjeni podatki ne zajemajo še pripadnikov Civilne zaščite, gasilcev in pripadnikov Slovenske vojske, kar pomeni, da je dejansko število udeležencev še višje. Zahvalil se je predsednik vlade gospodu Robertu Golobu, vsem ministrstvom, Upravi za zaščito in reševanje pod vodstvom Leona Behina, poveljniku Civilne zaščite Republike Slovenije Srečku Šestan ter celotnemu timu Štaba Civilne zaščite za Notranjsko, ki je bil nosilec aplikacije Poplave 2023. "Skupaj ocenjujemo, da smo uspešno zagotavljali pomoč prizadetim v poplavah in bomo to pomoč v sodelovanju z državljankami in državljani nadaljevali."

"Zavedamo se, da bo pomoč prizadetim še naprej potrebna, in zagotavljamo, da jih ne bomo pozabili," je še dodal. V prihodnjih dneh bodo občine na prizadetih območjih organizirale več delovnih akcij, saj so vremenske razmere ugodne. Sandi Curk je prepričan, da se bodo tudi v tem primeru številni prostovoljci odzvali klicu na pomoč.