Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti zaprtih oseb v zaporu Ljubljana, Koper in oddelku Nova Gorica

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Ljubljana smo v mesecu septembru izvedli obisk živalskega vrta, v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper in Oddelku Nova Gorica pa različne športne aktivnosti.

V ljubljanskem zaporu je skupina obsojencev v spremstvu strokovnih delavcev obiskala živalski vrt. Vsak obsojenec si je sam kupil vstopnico iz sredstev, ki jih prejme v okviru nagrade za delo, katerega opravlja v zavodu. Živalski vrt je bil izbran kot način za izobraževanja o raznolikosti živalskega sveta. Vodiči in informacijske table so obsojencem zagotovile znanstveno podprte informacije o živalih, njihovem vedenju, habitatu in ogroženosti. Z obiskom živalskega vrta smo želeli povečati zavedanje o pomenu ohranjanja narave in zaprte osebe spodbuditi k razmisleku in aktivnim korakom na tem področju.

V Oddelku Nova Gorica smo sprejeli prijazno ponudbo Društva Šent, s katerim sodelujemo, da skupaj za obsojence, ki so vključeni v obravnavo odvisnosti, organiziramo kajakaški dan na jezeru Most na Soči. Obsojenci so se skupaj s strokovno delavko in pravosodnim policistom pridružili strokovnemu sodelavcu Društva Šent, izkušenemu kajakašu, ki je pojasnil kajakaške tehnike in izbral ustrezne kajake. Zaprte osebe so o vtisih kajakaškega dne med drugim zapisale: »V duhu slogana skupaj zmoremo vse, smo se v okviru obravnave odvisnosti Društva Šent udeležili kajakaškega izleta na Mostu na Soči. Vsi udeleženci si tak način druženja želimo, saj predstavlja poleg športne aktivnosti tudi druženje, sprostitev in mir. Aktivnost nam je ponudila prvi stik in učenje kajakaštva, hkrati pa pristno izkušnjo svobodnega sveta, ki bi si jo želeli še ponoviti.«  

V okviru športnih aktivnosti smo v koprskem zaporu ponovno organizirali tudi nogometno tekmo med ekipama pripornikov in obsojencev.