Skoči do osrednje vsebine

Zdravstveni dom Izola z novim prizidkom do boljših pogojev za zaposlene in paciente

Državni sekretar Marjan Pintar se je udeležil slavnostnega odprtja prenovljenih prostorov Zdravstvenega doma Izola, ki je s pozidavo terase pridobila okoli 360 kvadratnih metrov novih površin. Celotna vrednost investicije znaša dober milijon evrov, od tega je nekaj več kot 400 tisoč evrov zagotovilo Ministrstvo za zdravje.
Direktor Zdravstvenega doma Izola Evgenij Komljanec, državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar in izolski župan Milan Bogatič stojijo v novi telovadnici fizioterapije in simbolično režejo trak.

Direktor Zdravstvenega doma Izola Evgenij Komljanec, državni sekretar na ministrstvu za zdravje Marjan Pintar in izolski župan Milan Bogatič

V Zdravstvenem domu Izola se je zaključil projekt nadzidave terase objekta, ki prej niso bile v uporabi, s čimer so pridobil nove prostore, namenjene izvajanju zdravstvenih programov splošne in družinske medicine, preventivne dejavnosti in fizikalne medicine. Gre za površine, ki so potrebne za nove in obstoječe programe, ki se že od svojega nastanka soočajo s prostorsko stisko, pojasnjujejo v Zdravstvenem domu Izola. Konkretneje: na vzhodni strani prizidka je nastala telovadnica fizioterapije, na zahodni pa so nove ordinacije in prostori centra za krepitev zdravja. S tem želijo zagotoviti boljše pogoje za zadovoljevanje potreb prebivalcev na primarni ravni zdravstvenega varstva.

Uporabno dovoljenje za prizidek je Zdravstvenega doma Izola pridobila avgusta, danes pa so prostore še uradno odprli. Dogodka se je udeležil tudi državni sekretar ministrstva za zdravje Marjan Pintar, ki je ob tem dejal: »Primarno zdravstvo je tisti del zdravstva, ki je najbližji ljudem. Predstavlja vrata v slovenski zdravstveni sistem. In zato je nujno, da zaposlenim, ki delajo na primarni ravni, ne zagotavljamo zgolj plače, ampak predvsem tudi pogoje.«

Direktor Zdravstvenega doma Izola Evgenij Komljanec se je Ministrstvu za zdravje zahvalil za pomoč in dejal, da so si za prizidek prizadevali že štirinajst let. »Pred triindvajsetimi leti, ko smo se preselili v to stavbo, smo imeli enainsedemdeset zaposlenih, danes pa jih je okoli sto petdeset. Novi prostori nam res veliko pomenijo. A že gledamo naprej in smo že začeli z novim projektom, razširiti želimo laboratorij,« je povedal.

V novih prostorih bo med drugim deloval tudi center za krepitev zdravja, ki je doslej uporabljal prostore pediatrije in družinskih ambulant. Vodja centra Taja Benčič Ribarič je pojasnila: »Prej smo imeli hudo prostorsko stisko, zdaj pa imamo končno odlične pogoje dela. Tako bomo lahko še dodatno izboljšali življenja ljudi in se trudili, da bomo z uspešnim delom prepoznani med občani.«

Celotna vrednost investicije znaša dober milijon evrov, od tega je 400.969 evrov prispevalo Ministrstvo za zdravje. Občina Izola se je namreč lani prijavila na javni razpis za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvenega varstva v Republiki Sloveniji za leti 2022 in 2023 in od ministrstva pridobila nepovratna sredstva za sofinanciranje investicijskega projekta »Dozidava dela Zdravstvenega doma v Izoli – širitev obstoječega objekta na jugozahodni in severovzhodni strani za širitev dejavnosti družinske medicine«.