Skoči do osrednje vsebine

Začel se je tretji posvet častnih konzulov Slovenije, ki so podaljšana roka slovenske diplomacije

V Novi Gorici se je začel tretji posvet častnih konzulov Republike Slovenije, ki bo trajal do petka, 29. septembra 2023. Gre za pomemben dogodek z vidika promocije Slovenije in našega gospodarstva v tujini, na katerem sodeluje 77 od skupaj 143 slovenskih častnih konzulov z vsega sveta.
Pogled na dvorano ter udeleženke in udeležence srečanja z govorko iz ozadja dvorane

Nagovor generalne sekretarke Renate Cvelbar Bek | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Prvi dan posveta sta goste pozdravila župan Nove Gorice Samo Turel in generalna sekretarka v Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve Renata Cvelbar Bek, ki se je častnim konzulom zahvalila za opravljanje njihovega poslanstva ter prispevek k vzpostavljanju in razvijanju gospodarskih, kulturnih in prijateljskih dvostranskih odnosov.

Generalni direktor Direktorata za javno in gospodarsko diplomacijo dr. Slobodan Šešum je v kratki razpravi o nacionalni znamki Slovenije skupaj s predstavniki Javne agencije Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije (SPIRIT), Gospodarske zbornice Slovenije, Urada Vlade Republike Slovenije za komuniciranje, Slovenske turistične organizacije in Tehnološkega parka poudaril pomen sodelovanja vseh deležnikov – tako gospodarstva kot državnih institucij – pri izgradnji močne in v svetu prepoznavne znamke države.

Častne konzule bo v nadaljevanju programa sprejela predsednica države Pirc Musar.

Jutri, 28. septembra 2023, se bodo častni konzuli mudili na Dolenjskem, kjer bodo obiskali podjetje Krka in se seznanili z delovanjem Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine ter si ogledali staro mestno jedro Novega mesta.

Zadni dan posveta (petek, 29. september 2023) bo prvenstveno namenjen predstavitvi projekta GO! 2025 – Nova Gorica – Gorica Evropska prestolnica kulture 2025 ter predstavitvi gospodarskih in turističnih potencialov Goriške regije. Tretje srečanje častnih konzulov bo z nagovorom zaključila podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, ki je skupaj z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Matejem Arčonom sogostiteljica tokratnega srečanja častnih konzulov.

Direktorat za javno in gospodarsko diplomacijo, ki znotraj Ministrstva za zunanje in evropske zadeve deluje od leta 2009, je prvo srečanje častnih konzulov Republike Slovenije organiziral leta 2010.