Skoči do osrednje vsebine

Najbolj ogroženi v poplavah bodo deležni individualne obravnave, na teren prihaja še več pomoči

Predsednik vlade dr. Robert Golob je z ministricami in ministri danes obiskal najbolj prizadeto regijo v avgustovski ujmi Koroško, kjer se je srečal z župani, predstavniki gospodarstva, podjetniki in drugimi.

"Vedno, ko se človek vrne na prizadeta območja, je na eni strani pretresen nad obsegom škode, na drugi strani pa delujoča gradbišča, opravljeno delo in zagnanost Korošcev, da se čim prej spet postavijo na noge, dajejo upanje. To je motiv in zagon tudi za nas, da stvari maksimalno pospešimo in pridemo naproti," je ob prihodu na Koroško dejal predsednik vlade.

Obisk je z ministri začel v Prevaljah, kjer je napovedal vzpostavitev tehnične pisarne v Črni na Koroškem. Usmerjala bo ukrepe za obnovo po poplavah in se osredotočila na poškodovano občinsko infrastrukturo. Župan Prevalj dr. Matija Tasič je premiera in ministre seznanil z razmerami na terenu in potekom obnove glavnega vodovoda, ki ga je v divjanju poškodovala reka Meža. Premier je po srečanju poudaril, da obstoječa zakonodaja ne omogoča hitrih in učinkovitih rezultatov, zato je vlada osredotočena na sistemske rešitve za varnejšo in odpornejšo Slovenijo na naravne nesreče. Po njegovih besedah bi bil zakon za obnovo lahko sprejet še letos. 

Pred prihajajočim jesenskim deževjem je prednostna naloga vlade urejanje in čiščenje vodotokov in rečnih korit ter zagotavljanje varnosti ljudi, ki so v poplavah izgubili prebivališča. "To zimo morajo ljudje preživeti na varnem," je izpostavil predsednik vlade in spomnil, da morajo občine za nadomestne gradnje najprej pridobiti zemljišča. Občina Prevalje, denimo, je to že storila. Odločitve o morebitni selitvi prebivalk in prebivalcev z ogroženih območij bodo temeljile na strokovnih podlagah. Nove objekte bo bodisi zgradila država bodisi jih finančno podprla.

Na terenu je predsednik vlade ponovil, da ljudje niso in ne bodo ostali sami: "V prihodnjih tednih bomo ljudi, ki so bili najbolj prizadeti, poklicali iz tehničnih pisarn. To je nujno." Po ocenah gre za 600 objektov, katerih lastniki bodo deležni individualne obravnave in pomoči, da si ustvarijo nov dom. 222 družin, katerih škoda je v ujmi presegla 150 tisoč evrov, lahko torej v najkrajšem možnem času pričakuje klic in vabilo na pogovor. V vmesnem času se lahko vsi posamezniki obrnejo na vladni klicni center 114. "Za ustrezne odgovore vam je na voljo celotna javna uprava," je dodal dr. Golob.

V nadaljevanju obiska je z ministrsko ekipo sodeloval v posvetu s koroškimi župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. Povedal je, da si vlada prizadeva za lajšanje birokratskih ovir in pospešitev nakazil že odobrenih sredstev države občinam. "Dobili smo ogromno konkretnih pobud županov, kako premagati sedanji likvidnostni krč, da bo denar čim prej na računih občin in izvajalcev." Obenem je napovedal, da bodo v prihodnjem tednu na terenu okrepili delovišča in pohitrili sanacijska dela, saj prihaja še več gradbene mehanizacije in 30 novih ekip.

Predsednik vlade je z ministri in ministricami obisk na Koroškem sklenil s sejo vlade v prostorih Mestne občine Slovenj Gradec.