Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na srečanju C5: "EU mora zaščititi svoje zunanje meje, če želimo ohraniti Schengen"

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon se je na Dunaju udeležila srečanja ministrov za zunanje zadeve skupine Central 5 (C5), v kateri poleg Slovenije sodelujejo Avstrija, Češka, Madžarska in Slovaška. Osrednje teme srečanja so bile ruska agresija na Ukrajino, razmere na Zahodnem Balkanu ter boj proti nezakonitim migracijam.

Ministrica Fajon se je v pogovoru z zunanjimi ministri C5 zavzela za nadaljnjo podporo Ukrajini in ohranjanje pritiska na Rusijo. Glede posledic vojne v Ukrajini na energetsko varnost se je za povečanje energetske odpornosti zavzela za sodelovanje med državami članicami EU in mednarodnimi partnerji. Podprla je Ukrajino na njeni poti v EU, pri čemer je poudarila, da ne smemo pozabiti na države v regiji Zahodnega Balkana in druge države kandidatke za članstvo v EU. "S širitvijo na države Zahodnega Balkana lahko izboljšamo politično in gospodarsko stabilnost v regiji. Resnično si želim, da ne bi pozabili na t. i. 'blejsko zavezo', na podlagi katere bi morale biti države kandidatke in EU pripravljene na širitev do 2030."

V luči povečanega migracijskega pritiska v Sloveniji je ministrica izpostavila pomen učinkovitega nadzora zunanjih meja EU na območju Zahodnega Balkana in okrepljene vloge agencije Frontex. Znova se je zavzela za polno delovanje schengenskega prostora in povedala, da je začasni nadzor na notranjih mejah, ki ga Avstrija izvaja zadnjih osem let, neupravičen in bi ga bilo bolje nadomestiti z alternativnimi ukrepi. "Če želimo ohraniti delujoč Schengen, ki je v našem skupnem interesu, moramo zaščititi zunanje meje EU," je še povedala ministrica Fajon.

V razpravi ministrov za zunanje zadeve z generalno sekretarko OVSE Helgo Schmid se je ministrica Fajon zavzela za ohranitev OVSE, ki je ključna za evropsko varnostno arhitekturo.

Pred srečanjem v formatu C5 je ministrica Fajon v dopoldanskih urah opravila predavanje na Diplomatski akademiji na Dunaju na temo "Prihodnost EU – razširjena in vključena", na katerem je poudarila, da smo v Evropi "zaradi številnih kriz v zadnjih 20 letih pozabili, da sta mir in varnost bistvo EU. Zato moramo delati na tem, da partnerje po svetu prepričamo o resničnih namenih naših politik. Pri tem lahko Slovenija pomaga v okviru članstva v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov (OZN)."

Srečanje je potekalo na povabilo ministra za evropske in mednarodne zadeve Republike Avstrije Alexandra Schallenberga, poleg ministrice Fajon pa so se ga udeležili še minister za zunanje zadeve Češke republike Jan Lipavský, minister za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Péter Szijjárto in minister za zunanje in evropske zadeve Slovaške republike Miroslav Wlachovský. Gostja zaključnega dela srečanja je bila generalna sekretarka Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) Helga Schmid, s katero so ministri razpravljali predvsem o vlogi OVSE v evropski varnostni arhitekturi.

Ministrica Fajon bo pozno popoldne sodelovala še na Slovenskem večeru, ki ga organizira Slovenska turistična organizacija v dunajskem Weltmuseumu.