Skoči do osrednje vsebine

90. Zasedanje Stalnega Odbora Konvencije o preskušanju in označevanju izdelkov iz plemenitih kovin

Urad Republike Slovenije za meroslovje se je 11. septembra 2023 udeležil 90. zasedanja Stalnega odbora Konvencije o preskušanju in označevanju izdelkov iz plemenitih kovin, ki je tokrat potekalo v Edinburghu (Združeno kraljestvo). Zasedanju je predsedoval Scott Walter (Edinburški urad za preskuse).
Skupinska, spominska fotografija na vrtu z več kot 59 udeleženci zasedanja
1 / 2

Stalni odbor je pregledal delovanje konvencije, se seznanil z rezultati raziskave o neodvisnosti preskusnih uradov držav, ki sodelujejo v konvenciji in pregledal prošnje za članstvo. Pri poročilu o številu izdelkov, označenih s kontrolno oznako CCM je Stalni odbor ugotovil 9% povečanje glede na prejšnje leto.

Nadzorni odbor se je na podlagi predloga Slovenije po uvedbi zasedanj v obliki videokonferenc strinjal, da se ponovno sestane v Ženevi (Švica), pri čemer bo to srečanje poskusno hibridno in bo omogočalo udeležbo na daljavo prek video ali avdio konference.

Nadzorni odbor je v zadnjem hipu razpravljal o ponovnem predlogu Slovenije, da se izmenjujejo zasedanja za osebno udeležbo in zasedanja v obliki videokonferenc v prizadevanju za nadaljnje zmanjšanje ogličnega odtisa konvencije. Predlog bo nadalje obravnavan na naslednji seji.

Zasedanju Stalnega odbora je sledil prvi tehnični program, ki ga je organizirala Konvencija, odkar se je leta 2020 združila z Mednarodnim združenjem uradov za analizo (IAAO). Prva izdaja tehničnega programa konvencije je potekala 12. septembra 2023 zjutraj in je bila sestavljena iz naslednjih predstavitev:

  • George Dalgleish (zgodovinar, The Incorporation of Goldsmiths of the City of Edinburgh), Zgodovina škotskega srebrništva,
  • Neil Meader (Metal Focus), Ključni trendi na glavnih trgih nakita,
  • Jason Love (predstojnik oddelka za kemijo Univerze v Edinburghu), Rudarjenje na odpadku - recikliranje zlata iz elektronskih odpadkov in njegova uporaba pri oblikovanju nakita,
  • Owain Houghton (doktorski študent, ki ga sponzorira The Goldsmiths Company London na Univerzi Cambridge), Kovinska stekla v razsutem stanju na osnovi pelemenitih kovin,
  • Katazyna Nadara (Poljski regionalni urad za analizo v Varšavi), Predstavitev programa Round Robin in
  • Rachael Paul (vodja geologa Scotgold Resources), Prvi komercialni rudnik zlata na Škotskem (v angleščini Cononish).

Serijo dogodkov je uspešno gostil Edinburški urad za analizo ob podpori Združenja zlatarjev mesta Edinburgh.