Skoči do osrednje vsebine

Zadnji dan obiska ministra Arčona pri Slovencih v Clevelandu

25. septembra 2023, zadnji dan obiska pri Slovencih v Clevelandu, se je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon srečal z uspešnimi poslovneži slovenskega rodu, obiskal Clevelandsko državno univerzo, spregovoril s politiki slovenskih korenin in se udeležil odprtja razstave Slovenci v ZDA.
Minister, veleposlanik in generalna konzulka s politiki slovenskih korenin.

Politiki slovenskih korenin. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 5

Ministra Arčona sta spremljala veleposlanik Republike Slovenije v Washingtonu Iztok Mirošič in generalna konzulka v Clevelandu Alenka Jerak.

Na Generalnem konzulatu Republike Slovenije v Clevelandu se je minister zjutraj pogovarjal z nekaterimi uspešnimi tukajšnjimi podjetniki. Spregovorili so o možnostih tesnejšega povezovanja s Slovenijo in med številnimi poslovneži in podjetniki slovenskega rodu v ZDA med seboj. Strinjali so se, da je potencial tovrstnega povezovanja izjemno velik in v korist tako slovenski skupnosti kot Sloveniji kot matični državi.

V nadaljevanju je minister obiskal Clevelandsko državno univerzo (CSU). Ministra so sprejeli prorektor Univerze dr. John Holcomb, vodja Oddelka za svetovne jezike, literaturo in kulturo dr. Annie Jouan-Westlund in slovenski lektor Centra za slovenske študije dr. Luka Zibelnik. V vsebinsko bogatem pogovoru je beseda tekla o delovanju lektorata in o možnostih obogatitve in sodelovanja tudi na drugih področjih, kot je na primer kulturno dogajanje. Obstoj tovrstnega lektorata v Clevelandu ima tudi velik simbolen pomen. Četudi se na splošno soočajo z manjšim interesom za učenje vseh jezikov, številni jeziki so tako v preteklosti izgubili svoje mesto na tej univerzi, pa slovenščina ostaja, letos je celo rekordno leto, saj se je vpisalo kar 78 novih študentov.

Na delovnem kosilu se je minister srečal z uglednimi politiki slovenskega rodu, nekdanjim državnim senatorjem Kennyjem Yuko, direktorjem za manjšine v Clevelandu, pri guvernerju Voinovichu in svetovalcem predsednika Busha Avgustom Pustom in izvršnim direktorjem Global Cleveland Joem Cimpermanom. Zaradi neodložljivih obveznosti se je opravičil Mike Polensek, edini mestni svetnik slovenskega porekla, sicer tudi clevelandski mestni svetnik z najdaljšim stažem. Z ministrom pa sta se srečala že na prejšnjih dogodkih.

Tokratni obisk Clevelanda je minister zaključil enem od dogodkov v nizu Slovenskih dnevov v Clevelandu. Udeležil se je odprtja razstave Slovenci v ZDA avtorja Joe Valenčiča.

Razstava je na ogled v Slovenskem muzeju in arhivu v Clevelandu. Muzeju in arhivu, ki letos obeležuje 15 let delovanja je ob tej priložnosti minister podelil priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za neutrudno promocijo Slovenije, njene kulture in ustvarjalcev ter dragocen prispevek k ohranjanju slovenske kulturne dediščine in narodne zavesti Slovencev v ZDA.