Skoči do osrednje vsebine

S Severno Makedonijo podpisali sporazum o obrambnem sodelovanju

Na povabilo ministrice za obrambo Republike Severne Makedonije Slavjanke Petrovske se je minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec v ponedeljek, 25., in torek, 26. septembra 2023, mudil na uradnem obisku v Republiki Severni Makedoniji.

Ministra sta srečanje izkoristila za pogovore o krepiti dvostranskega in regionalnega sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju. Ob tem sta podpisala tudi nov sporazum med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Ministrstvom za obrambo Republike Severne Makedonije o obrambnem sodelovanju, ki bo razširil področja in oblike sodelovanja s pretežno vojaških na ostala področja obrambnega sodelovanja, ki jih narekujejo sodobni varnostni izzivi. Nov sporazum bo nadomestil obstoječega iz leta 1994.

Minister Šarec je kot pomembno označil tudi nadaljevanje sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah ter identificiranje dodatnih priložnosti na tem področju. Po besedah ministra je sodelovanje v misiji eFP v Latviji zgodba o uspehu. »Skupaj vidno prispevamo k zavezniškemu odvračanju in obrambi, izboljšujemo pa tudi pripravljenost in povezljivost naših oboroženih sil ter izkazujemo regionalno razsežnost sodelovanja. Slovenija se je odločila ohraniti vojaško prisotnost v Latviji in zelo cenimo tudi vaš prispevek in vašo pripravljenost, da skupaj nadaljujemo in nadgradimo ta uspešen sodelovalni angažma.«

Ministra sta obiskala tudi prostore Balkanskih namenskih zdravstvenih sil (angleško Balkan Medical Task Force – BMTF), ki jih gosti Republika Severna Makedonija, trenutno pa je v vlogi nosilne države Slovenija. Minister Šarec je izpostavil napredek v okviru Evropskega mirovnega instrumenta (angleško European Peace FacilityEPF) – Republika Severna Makedonija je bila namreč pobudnica enega izmed ukrepov za izgradnjo zmogljivosti zdravstvenih sil, Republika Slovenija pa je skozi Evropski mirovni instrument zagotovila šest milijonov evrov za nabavo opreme za BMTF, kot so zdravstvene aparature in oprema za premične bolnišnice, reševalna in logistična vozila itd.

Ministra sta se dotaknila tudi vzpostavitve regijskega logističnega centra za vzdrževanje vozil JLTV 4x4, ki bo lociran v Sloveniji. Po besedah ministra Šarca bo pogodba med proizvajalcem, podjetjem Oshkosh, in izvajalcem, podjetjem Bijol, d.o.o., predvidoma sklenjena kmalu, s tem pa bodo ustvarjeni pogoji za vzdrževanje, dobavo rezervnih delov in usposabljanje omenjenih vozil v vseh treh državah, kjer se vozila uporabljajo – v Severni Makedoniji, Črni gori in Sloveniji. »Danes smo izrazili tudi pobudo za skupna usposabljanja in razvoj simulacijsko-trenažnih centrov za uporabnike vozil JLTV 4x4, ki bi bili medsebojno povezani in bi omogočali skupna usposabljanja na daljavo,« je na novinarski konferenci ob koncu srečanja še spomnil minister Šarec.

Na zaprosilo makedonske strani je minister za obrambo Marjan Šarec predstavil tudi izkušnje iz poplav, ki so avgusta prizadele Slovenijo, ministrici Republike Severne Makedonije pa se je iskreno zahvalil za vso dragoceno podporo, ki jo je Republika Severna Makedonija namenila Sloveniji v teh težkih in negotovih trenutkih.

Video posnetek z obiska si lahko ogledate na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo.