Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 25.9.2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 18.21 je v grapi Ukanška suha, občina Bohinj, zdrsnil in se hudo poškodoval pohodnik. Reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanca na kraju oskrbeli, helikopter SV pa ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 19.23 se je v Pilonovi ulici v Ljubljani v pritličnem stanovanju v večstanovanjski stavbi pri padcu poškodovala oseba. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi poškodovane osebe, reševalci so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana 

Ob 9.33 sta na križišču Partizanske in Tovarniške ceste v Grosupljem trčili osebni vozili. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno osebo ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu osebe v reševalno vozilo. Poškodovana oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

Ob 14.06 sta v križišču Zaloške in Chengdujske ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.24 sta na avtocesti Domžale–razcep Zadobrova pred izvozom za Sneberje, občina Ljubljana, trčili tovorno in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP na kraju oskrbeli in nato prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.57 sta na cesti Most na Soči–Bača pri Modreju, občina Tolmin, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi poškodovanega motorista, ki so ga prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 13.44 sta v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, s tehničnim posegom vozilo postavili na kolesa, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica, ki so poškodovane osebe na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Ob 13.55 sta v naselju Idrsko, občina Kobarid, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Kobarid so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili prvo pomoč ponesrečencema do prihoda reševalcev NMP Tolmin, ki so ju na kraju oskrbeli in prepeljali v ZD Tolmin.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.41 se je v naselju Topole, občina Mengeš, kadilo iz industrijskega objekta. Gasilci PGD Topole, Mengeš in Loka pri Mengšu so pregledali objekt in odklopili elektriko na objektu. Do požara ni prišlo.

Ob 9.37 je na Kamnogoriški cesti v Škofljici zagorelo ostrešje starejše stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Škofljica, Lavrica, Orle in Želimlje.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.50 je na Mariborski cesti v Celju zagorelo osebno vozilo. Mimoidoči so požar pogasili pred prihodom gasilcev PGE Celje in PGD Škofja vas, ki so zavarovali kraj dogodka, vozilo pregledali s termovizijsko kamero in ohladili pregrete dele vozila.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 21.16 se je v Trbojah, občina Šenčur, širil vonj po plinu. Gasilci GARS Kranj so okolico pregledali in vonja po plinu niso zaznali.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.10 so v Reški ulici v Ljubljani v večstanovanjskem objektu zaznali vonj po neznani snovi. Gasilci GB Ljubljana so ugotovili, da so se pri polnjenju akumulatorja sproščali plini. Akumulator so iznesli na prosto, izmerili prisotnost nevarnih plinov in prezračili prostore.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 7.37 so na Partizanski cesti v Velenju gasilci PGE Velenje na parkirišču podjetja nevtralizirali oljni madež na površini okoli 5 kvadratnih metrov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.53 so v naselju Solkan, občina Nova Gorica, delavci na delovišču naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila topovski vžigalnik kalibra 80 milimetrov, mase 0,65 kilogramov, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 12.49 so v naselju Renče, občina Renče - Vogrsko, pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja na varno uskladiščila topovsko granato kalibra 102 mm, mase 13 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 18.16 so v Ulici Vena Pilona v Kopru v okvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta ostale ujete osebe. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom iz dvigala rešili tri nepoškodovane osebe, dvigalo izklopili iz delovanja in o tem obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.54 so v Petrovčevi ulici v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 11.52 je v Črtomirovi ulici v Ljubljani v stanovanju iz poškodovane cevi radiatorja iztekala voda v spodnje stanovanje. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, zaprli ventile in tako preprečili nadaljnjo iztekanje vode.

Ob 13.01 so v Valvasorjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.37 je v Vojkovi ulici v Idriji zaradi okvare na vodovodnem sistemu voda poplavila trgovino. Gasilci PGD Idrija so prečrpali vodo iz poplavljenega objekta.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Agencije RS za okolje je izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov.

Do konca tedna se bo nadaljevalo suho vreme. Zjutraj bo po dolinah in kotlinah nekaj megle, sicer pa bo povečini jasno. Jutranje temperature bodo okoli 10, najvišje dnevne od 22 do 25 st. C.