Skoči do osrednje vsebine

Z direktorjem Svetovne organizacije za intelektualno lastnino o prvi področni nacionalni strategiji

Na obisku v Sloveniji se mudi generalni direktor Svetovne organizacije za intelektualno lastnino Daren Tang. Z gospodarskim ministrom Hanom sta se pogovarjala o pripravi nacionalne strategije za področje intelektualne lastnine. Ta bo pripomogla k boljšemu razumevanju in spoštovanju pravic intelektualne lastnine, posledično pa izboljšala okolje za razvoj inovacij in konkurenčnega gospodarstva.

Na povabilo ministra za gospodarstvo, turizem in šport ter direktorice Urada za intelektualno lastnino je od 24. do 26. septembra 2023 na obisku v Sloveniji generalni direktor Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (angleško World Intellectual Property Organization – WIPO) Daren Tang.

Slovenija v sodelovanju z WIPO pripravlja prvo nacionalno strategijo za področje intelektualne lastnine. Trenutno je v zaključni fazi priprava analize stanja področja intelektualne lastnine v Sloveniji, ki bo podlaga za oblikovaje strategije, in sicer strateških ciljev ter najprimernejših ukrepov za njihovo doseganje. Oblikovanje nacionalne strategije se navezuje tudi na nacionalne razvojne cilje, navedene v Strategiji razvoja Slovenije 2030, konkretno cilja Konkurenčnega in družbeno odgovornega podjetniškega in raziskovalnega sektorja.

Minister Matjaž Han je po srečanju z generalnim direktorjem Tangom poudaril pomen inovativnosti in intelektualne lastnine: »Če želimo v Sloveniji dvigniti dodano vrednost in imeti blagostanje za ljudi, moramo spremeniti odnos do intelektualne lastnine. Inovativnost je in bo vedno bolj ključna za dvig dodane vrednosti slovenskega gospodarstva. Pravice intelektualne lastnine pa dajejo inovacijam vrednost. Zgolj ideja ni dovolj. Potrebno jo je udejanjiti, prenesti na trg, zavarovati in tržiti. In prav pravice intelektualne lastnine, kot so znamka, modeli, patenti, nudijo pravno varstvo pred drugimi akterji na trgu. Zavedati se moramo, da so te del neopredmetenega premoženja podjetja in dvigajo vrednost naših naložb ter večajo konkurenčnost.« Prav zato želi ministrstvo, skupaj z Uradom za intelektualno lastnino, okrepiti sodelovanje z WIPO na področju vrednotenja intelektualne lastnine in s tem upoštevanje vrednosti pravic kot sredstev podjetij tudi pri zavarovanju. 

Minister je ob tem izrazil zadovoljstvo glede sodelovanja pri pripravi prve nacionalne strategije, ki bo spodbudila inovacije in ustvarjalnost v slovenskem gospodarstvu. Dejal je, da Slovenijo in WIPO povezujejo skupni projekti, ki posebno pozornost namenjajo malim, srednje velikim in zagonskim podjetjem, trajnostnim inovacijam ter spoštovanju tradicionalnih znanj. Ob tem je dodal, da je mogoče le z inovativnimi rešitvami in njihovim varstvom zagotoviti konkurenčnost gospodarstva, zato si bosta ministrstvo in urad še naprej prizadevala intelektualno lastnino približali vsem uporabnikom.

Generalni direktor Svetovne organizacije za intelektualno lastnino Daren Tang: »Tukaj sem bil nazadnje leta 1996 kot študent. Slovenija je v tem času naredila izjemen napredek in postala center inovacij, tehnologije, znanosti in raziskav. Na WIPU želimo doseči, da intelektualna lastnina ne bo le neka abstraktna vsebina za strokovnjake, ampak da bo postala katalizator razvoja, ustvarjanju delovnih mest, privabljanja tujih naložb in rasti gospodarstva te čudovite države. Cilj je, da tisti, ki bodo registrirali patente in znamke, da bodo to storili zato, ker jim bo to koristilo pri razvoju in rasti ter predvsem, da bodo svoje izdelke lažje prenesli na trg in jih tržili.«

Ob tem je poudaril, da intelektualna lastnina ni poznana le v kontekstu industrije, ampak ima vpliv tudi na kulturnem, športnem in drugih področjih življenja. Kot primer je navedel zaščiteno idrijsko čipko ali v športu košarkarja Luko Dončiča. Slednji uporablja intelektualno lastnino v zvezi z njegovo podobo, sponzorstvi, prenosi tekem ter tako konkretno trži te pravice uporabe. Generalni direktor Tang je poudaril, da bo WIPO Sloveniji pomagal pri pripravi strategije, predvsem pa kasneje tudi pri njegovi implementaciji v praksi.

V okviru obiska se bo Tang srečal s političnim vrhom ter širšim krogom deležnikov s področja intelektualne lastnine. Slovenijo bo spoznal kot inovativno in k trajnostnim temam usmerjeno državo. Kot je po srečanju dejala direktorica Urada za intelektualno lastnino mag. Karin Žvokelj, je obisk priložnost za poglobitev strateškega dialoga o intelektualni lastnini ter širjenje ozaveščanja o pomenu pravic intelektualne lastnine in njihovem potencialu v vlogi neopredmetenega finančnega sredstva. Poudarila je pomen dobro delujočega in uravnoteženega sistema varstva pravic intelektualne lastnine, ki vzpodbuja inovativnost in ustvarjalnost, s tem pa gospodarsko rast in napredek družbe kot celote.

WIPO je specializirana agencija Združenih narodov, ki ima 193 držav članic. Njeno poslanstvo je voditi razvoj uravnoteženega in učinkovitega mednarodnega sistema intelektualne lastnine, ki omogoča inovacije in ustvarjalnost v korist vseh. Pod njenim okriljem je bilo sprejetih več mednarodnih pogodb. Slovenija je članica WIPO že od leta 1992.