Skoči do osrednje vsebine

Obisk državnega sekretarja Ministrstva za zunanje zadeve Severne Makedonije Tosevskega

Državni sekretar Marko Štucin je na konzultacijah gostil državnega sekretarja na Ministrstvu za zunanje zadeve Severne Makedonije Filipa Tosevskega. V pogovorih sta izrazila zadovoljstvo nad intenzivnim političnim dialogom ter zelo dobrimi odnosi med državama. Izmenjala sta stališča o aktualnih regionalnih, evropskih in mednarodnih temah.
Državna sekretarja Štucin in Tosevski se rokujeta pred zastavami

Državna sekretarja Štucin in Tosevski | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Državna sekretarja sta na začetku srečanja izrazila zadovoljstvo nad zelo dobrim sodelovanjem med Slovenijo in Severno Makedonijo, na kar kažejo tudi redni dvostranski obiski na najvišjih ravneh. Strinjala sta se, da je sodelovanje med državama vzpostavljeno tako rekoč na vseh področjih, za kar obstaja tudi ustrezna pravna podlaga.

V nadaljevanju pogovorov sta se osredotočila na širitveni proces EU ter nadaljnjo podporo Severni Makedoniji na njeni evropski poti. Državni sekretar Štucin je sogovorniku zagotovil, da bo Slovenija še naprej pomagala Severni Makedoniji pri prilagajanju evropskim standardom, tudi z izmenjavo izkušenj in prenosom slovenskega znanja. Državni sekretar Tosevski pa je predstavil potek pregleda (tako imenovani screening) makedonske zakonodaje in primerjave s pravnim redom EU ter izzive, s katerimi se Severna Makedonija sooča pri približevanju EU.

Med temami pogovorov so bile tudi aktualne razmere v Ukrajini in regiji Zahodnega Balkana. V zvezi s tem sta sogovornika poudarila, da je širitveni proces EU pomembna spodbuda državam pri izvajanju reform. Pri tem je državni sekretar Štucin še povedal, da se s širitveno politiko zagotavlja stabilnost v regiji, kar je v trenutnih napetih geopolitičnih razmerah zelo pomembno, in da je državam v regiji treba zagotoviti jasno evropsko perspektivo.