Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za javno upravo gosti delegacijo tujih predstavnikov iz organizacije ReSPA

Ministrstvo za javno upravo (MJU) med 25. in 27. septembrom gosti 23 tujih predstavnikov iz medvladne organizacije za krepitev regionalnega sodelovanja, spodbujanja skupnega učenja in nudenja podpore razvoju javne uprave na Zahodnem Balkanu Regional School of Public Administration (ReSPA), ki jih je danes nagovoril tudi državni sekretar Ministrstva za javno upravo Jure Trbič.

Predstavniki organizacije ReSPA so Slovenijo obiskali z željo seznaniti se z aktivnostmi na področju reform javne uprave, s strateškim načrtovanjem, procesi odločanja in boljšo zakonodajo. Njihov namen je pomagati regionalnim vladam, da te razvijejo kakovostno in učinkovito javno upravo, javne storitve ter splošne sisteme upravljanja za njihove državljane in podjetja.

Državni sekretar Trbič je gostom najprej predstavil prioritetne naloge, ki jih opravljamo na MJU na področju sistemske ureditve organiziranosti delovanja javnega sektorja, uslužbenskega in plačnega sistema ter upravnega poslovanja. Ob tem je na kratko predstavil tudi ostala področja, ki sodijo pod pristojnost ministrstva, in sicer urejanje volilne in referendumske zakonodaje, področje transparentnosti in integritete v javnem sektorju, javnega naročanja, ravnanje in sistemsko upravljanje s stvarnim premoženjem države in lokalnih skupnosti, kakor tudi usmerjanje delovanja nevladnih organizacij in lokalne samouprave. "V sodelovanju z drugimi resorji si prizadevamo odpravljati administrativne ovire in izboljšati kakovost javne uprave, med pomembnimi vsebinami pa je tudi načrtovanje politik, usklajevanje in priprava agend za boljše zakonodajno okolje," je poudaril državni sekretar.

Trbič je v nagovoru izpostavil mnenje vlade, ki se zaveda, da je učinkovit institucionalen okvir ključen za spodbudno poslovno okolje in življenje državljanov, pri čemer je pomembno učinkovito reševanje strukturnih izzivov v institucionalnem okolju, še posebej na področju debirokratizacije, ki pomembno vpliva na učinkovitost delovanja javne uprave. Slednje se nanaša na javne storitve, tako za državljane kot za podjetja, ki jih država zagotavlja neposredno, kot v smislu vzpostavljanja znanstvenoraziskovalnega, inovacijskega in digitalnega ekosistema, ki je zelo pomemben tudi pri zelenem prehodu.

"Javni sektor, njegova organiziranost in kakovost predstavljajo ključen temelj za zagotavljanje konkurenčnosti in dobrega delovanja slovenskega gospodarstva, saj vsi prebivalci Slovenije potrebujemo javni servis in njegove storitve, ki morajo biti dostopne, kakovostne, učinkovite ter karseda celovite in ponujene na enem mestu", je poudaril Trbič ter dodal, da so prizadevanja trenutne vlade usmerjena v stalen in konstruktiven dialog z vsemi partnerji, s ciljem poenotenja sedanjih in bodočih pričakovanj vseh deležnikov, kajti le tako lahko definiramo prave prioritetne cilje za izvedbo primernih ukrepov in projektov, ki jih bomo uspešno razvijali in bodo prinesli želene rezultate.

Z namenom uskladitve pričakovanj vseh deležnikov je ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik v decembru 2022 ustanovila Strokovni svet za trajnostni razvoj javne uprave, v katerem delujejo tri delovne skupine usmerjene v kakovost predpisov, upravne procese, digitalizacijo ter organizacijo upravnih enot. Predstavniki Strokovnega sveta so tudi predstavniki gospodarstva.

V nagovoru se je Trbič med drugim dotaknil tudi aktualne prenove uslužbenskega sistema, ki je prav tako nujno potrebna za uspešno delovanje javne uprave ter povedal, da želi vlada s prenovo zagotoviti stabilen javni sektor, privlačen tudi za mlade talente, ki bodo v prihodnosti snovali politike, procese, ukrepe in s tem posledično zagotavljali stabilno okolje tudi za gospodarstvo. Prav zato se trudimo v organe javne uprave vpeljati tudi inovativne pristope, spodbujamo ustvarjalnost in agilnost, sooblikovanje in preizkušanje javnih storitev s pomočjo testiranja na podlagi uporabniških izkušenj.

"Naše poslanstvo je uvajati sistemski pristop pri reševanju kompleksnih izzivov, s katerimi se srečujejo sodobne družbe. Te od vlad zahtevajo fleksibilnost, prilagajanje in uvedbo novih metod upravljanja, s katerimi bomo uspešno in pravočasno (so)oblikovali izvedljive rešitve za ključne izzive," je še dodal Trbič.

Organizacija ReSPA deluje prek regionalnih mrež, in sicer na treh ravneh: ministrski ravni, v okviru mreže višjih uradnikov in delovnih skupin strokovnjakov ter višjih praktikov. V okviru organizacije deluje tudi programski odbor, ki ga sestavljajo predstavniki institucij, pristojnih za načrtovanje vladnih politik in procesov usklajevanja evropskih integracij ter štiri regionalne tematske skupine:

  • Načrtovanje politik, boljša zakonodajna ureditev in usklajevanje vladnega centra;
  • Evropsko povezovanje in pristopna pogajanja (s posebnim poudarkom na vidikih upravljanja);
  • Upravljanje in razvoj človeških virov;
  • Izvajanje storitev (digitalizacija in upravljanje kakovosti).

Regionalna tematska skupina za razvoj in usklajevanje politik (PDC) ponuja regionalno platformo za izmenjavo izkušenj, vzajemno učenje in racionalizacijo programov ter izmenjavo izkušenj z OECD in državami članicami EU. Z delom te regionalne tematske skupine bo ReSPA spodbujala in podpirala tudi druge ustrezne forume za dialog o politikah.

Člani skupine PDC so visoki uradniki iz različnih struktur vladnega centra: namestniki generalnih sekretarjev vlad, generalni direktorji posameznih direktoratov, direktorji nacionalnih institucij, posebni svetovalci in podobno ter se ukvarjajo z načrtovanjem politik, usklajevanjem in agendami za boljšo pravno ureditev v svojih državah. Vanjo je vključenih 17 predstavnikov, ki so iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Severne Makedonije in Srbije (iz vsake države trije visoki uradniki in dva člana iz ReSPA), ki se želijo seznaniti s trenutnim stanjem v Sloveniji in aktivnostmi v procesih reforme javne uprave.