Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 24. septembra 2023.

Močan veter

Izpostava Kranj

Ob 7.41 je na Gradnikovi cesti v Radovljici, veter odpel transparent, ki je ogrožal promet. Gasilci PGD Radovljica so odstranili transparent in žično vrv.

Ob 8.00 se je v Zalem Logu, občina Železniki, drevo podrlo na daljnovod. Gasilci PGD Zali Log so na kraju ugotovili, da je daljnovod pod napetostjo, zato bodo drevo odstranili delavci Elektra.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 10.17 se je pri planinski koči na Uskovnici, občina Bohinj, pri padcu s strehe poškodovala oseba. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna ekipa GRS Brnik so jo na kraju dogodka oskrbeli ter s helikopterjem LPE prepeljali v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.40 je v naselju Letuš v občini Braslovče osebno vozilo zapeljalo s cestišča v jarek. Gasilci PGE Celje in PGD Letuš so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine, usmerjali promet in nudili pomoč avtovleki pri natovarjanju vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.25 se je v Fabianijevi ulici v Ljubljani osebno vozilo zaletelo v podrto drevo. Gasilci PGE GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odstranili drevo s cestišča. Poškodovanih ni bilo.

Ob 16.24 se je v industrijski coni IOC Zapolje I v Logatcu osebno vozilo zaletelo v elektro omarico. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite tekočine in nudili pomoč ostalim službam. Poškodovanega so pregledali reševalci NMP RP Ljubljana.

Ob 17.27 se je v naselju Vrbičje, občina Grosuplje, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in pregledali dve osebi, ki sta bili lažje poškodovani.

Ob 18.54 je na severni ljubljanski obvoznici, na krožišču Tomačevo, voznik osebnega vozila med speljevanjem izgubil nadzor nad vozilom, trčil v odbojno ograjo, po brežini zletel na Celestinovo ulico in pristal na strehi. Gasilci PGE GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.24 je na regionalni cesti Želin–Spodnja Idrija, občina Cerkno, voznica z osebnim vozilom poškodovala pnevmatiko zaradi kamenja na cestišču. Gasilci PGD Idrija in PGD Cerkno so zavarovali kraj dogodka do prihoda policije.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.25 je v naselju Žahenberc v občini Rogatec zagorel elektro drog. Gasilci PGD Donačka Gora in PGD Rogatec so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili.

Izpostava Ptuj

Ob 22.48 je v Mejah, občina Cirkulane, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Cirkulane in PGD Bukovci. Požar so pogasili ter s folijo pokrili približno 25 kvadratnih metrov ostrešja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.05 je v Podgorju, občina Slovenj Gradec, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Podgorje, Slovenj Gradec, Golavabuka, Turiška vas, Šmartno, Raduše, Pameče-Troblje in Stari trg. Skupaj je požar gasilo 64 gasilcev, eden se je pri tem poškodoval. Reševalci ZRCK Ravne na Koroškem so ga oskrbeli in prepeljali v bolnišnico Slovenj Gradec. Ostrešje in zgornji bivalni del hiše je ogenj uničil.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 13.23 je v Florjanu, občina Šoštanj, zagorelo osebno vozilo. Z gašenjem gorečega vozila so pričeli domačini, gasilci PGD Šoštanj mesto pa so ga dokončno pogasili in odklopili akumulator.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 3.50 se je v Lahovi ulici v Mariboru v podjetju Surovina močno kadilo iz kupa odpadkov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Pobrežje. Gasilci PGD Maribor-Pobrežje ostajajo na požarni straži do ponedeljka do 6.00 ure.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 3.58 so v Orehovljah v občini Miren – Kostanjevica pri pokopališču zagoreli zabojniki za komunalne odpadke. Požar pogasili gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Kostanjevica.

Izpostava Postojna

Ob 20.34 je na Vidmu v Cerknici gorel komunalni zabojnik za plastiko. Gasilci PGD Cerknica so požar pogasili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 21.14 je v Vipavski ulici v Ljubljani v objektu iz rezervoarja za kurilno olje kapljalo kurilno olje. Gasilci GB Ljubljana so s tesnilno maso poizkušali preprečiti iztekanje, vendar neuspešno, zato so podložili pivnike in ponovno podstavili lovilno posodo, v katero se je že prej po nekaj urah natekla le manjša količina olja. Stanovalka bo kontrolirala iztekanje in kontaktirala z dobaviteljem kurilnega olja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.27 je v ulici Na hribih v Tolminu puščala cisterna s kurilnim oljem v garaži stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Tolmin so nevtralizirali izteklo snov, preostalo vsebino cisterne pa prečrpali v sode.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.12 sta v naselju Krn, občina Kobarid, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja na varno uskladiščila najdeno minometno mino, kalibra 81 mm, mase 3,5 kg, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

Ob 12.29 sta na Markovem hribu v Šempetru pri Gorici pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in do uničenja shranila na varno najdeno ročno bombo, mase 1,2 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 4.58 se je na cesto Bistrica ob Sotli–Bizeljsko, občina Bistrica ob Sotli, podrlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Bistrica ob Sotli.

Ob 7.00 so v bližini naselja Ponikva, občina Šentjur, gasilci PGD Ponikva odstranili podrto drevo s cestišča.

Ob 9.23 so v naselju Prod v občini Ljubno gasilci PGD Ljubno ob Savinji nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz hiše do reševalnega vozila.

Ob 9.56 so v naselju Orla vas v občini Braslovče gasilci PGD Trnava nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Kranj

Ob 19.43 se je v stanovanjskem bloku na Cesti Maršala Tita na Jesenicah pokvarilo dvigalo, v njem pa so ostale ujete tri osebe. Gasilci GARS Jesenice so jih s tehničnim posegom rešili.

Ob 20.54 se je v Bavdkovi ulici v Kranju v stanovanjski hiši pri padcu poškodovala starejša občanka. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom odprli vrata in reševalcem NMP Kranj omogočili dostop do nje. Slednji so jo oskrbeli in odpeljali v bolnišnico.

Izpostava Maribor

Ob 10.55 so v Antoličičevi ulici v Mariboru gasilci PGE JZ GB Maribor s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in omogočili dostop reševalcem NMP do obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Agencije RS za okolje je izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov.

V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno, pihal bo severovzhodni veter.

V torek bo sončno, zjutraj ni izključena megla ponekod po nižinah. Topleje bo.

V sredo in četrtek bo pretežno jasno, zjutraj in deloma dopoldne bo po nekaterih kotlinah in dolinah megla.