Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon odprl Slovenske dneve v Clevelandu 2023

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je udeležil slovenske maše v cerkvi sv. Vida, si ogledal veliko prireditveno dvorano, zbrane pozdravil na letni prireditvi SNPJ »Vinska trgatev« ter dan zaključil na uradnem odprtju Slovenskih dnevov v Clevelandu 2023.

V slovenski župniji Sv. Vida so se v nedeljo zbrali rojaki na maši v slovenskem jeziku, ki jo je vodil tamkajšnji župnik John Retar, ki je tudi slovenskega rodu. Po zaključku so ministru razkazali novo veliko prireditveno dvorano, ki so jo odprli pred dvema letoma in mu predstavili njihovo delovanje. V okviru župnije delujeta slovenska sobotna šola in dom za ostarele.

Ob tej priložnosti je minister pozdravil poslušalce radijskega programa Pesmi in melodije iz prelepe Slovenije. Oddajo, ki bo čez nekaj dni slavila 70 let, v slovenščini dvakrat tedensko pripravlja Edi Mejač.

Minister se je v nadaljevanju udeležil vsakoletne prireditve SNPJ »Vinska trgatev«, ki se je odvila na SNPJ Farm, eni od rekreacijskih središč clevelandskih Slovencev. Mnogi so si nadeli slovensko narodno nošo, zapeli so nekaj slovenskih ljudskih pesmi, zazvenela je harmonika v stilu clevelandske polke, številni so se nanjo tudi zavrteli. Zbrane je na sproščenem slovensko obarvanem dogajanju pozdravil tudi minister Arčon.

Dan je minister sklenil v Slovenskem narodnem domu na uradnem odprtju Slovenskih dnevov v Clevelandu 2023, največjem dogodku, ki je namenjen povezovanju, predstavitvi tamkajšnjih Slovencev, pa tudi promociji Slovenije. Niz prireditev skupaj s partnerskimi organizacijami pripravlja Generalni konzulat Republike Slovenije v Clevelandu. V uvodnem pozdravu je minister Arčon izrazil svoje veselje, da je prisoten na tem dogodku, za izvedbo katerega nosi veliko zaslug generalna konzulka Alenka Jerak. Zahvalil se je njej in njeni ekipi za trud. Poudaril je, da so ga zadnji dnevi v Clevelandu navdušili. Videl je namreč, kaj je slovenska skupnost ustvarila v vseh teh letih, predvsem pa je začutil, kako skrbno in srčno ohranjajo slovensko identiteto, kulturo, pa tudi jezik. »Slovenci, ki živite zunaj matične domovine ste poseben most s Slovenijo,« je še poudaril. Spomnil je, da so odigrali izredno pomembno vlogo v času osamosvajanja in uveljavljanja naše države, stali pa so nam ob strani tudi ob minulih poplavah. »V imenu Republike Slovenije in vlade se vam iskreno zahvaljujem,« je dejal ter ob zaključku zbranim zaželel lepe Slovenske dneve v Clevelandu.

Ob tej priložnosti je ob 15. obletnici delovanja podelil priznanje Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Centru za slovenske študije pri Clevelandski državni Univerzi (CSU) za uspešno delovanje kot stičišče številnih kulturnih dogodkov in gostovanj ter dragocen prispevek k promociji Slovenije in njene raznovrstne kulture, še posebej slovenskega jezika in literature na univerzitetni ravni v Ohiu, ZDA. Zahvalo je za srčno in požrtvovalno delo v dobro slovenske skupnosti ter dragocen prispevek k ohranjanju institucij, kot je Slovenski narodni dom prejela Geraldine Hopkins. Minister Arčon je zahvalo in priznanje izročil tudi Bobu Hopkinsu za dolgoletno požrtvovalno vodenje Slovenskega narodnega doma in številnih odmevnih dogodkov.

Sledila je gledališka predstava "Tri druge sestre" v izvedbi Teatra Gigante iz Milwaukeeja v Wisconsinu pod vodstvom dramske ustvarjalke slovenskih korenin Isabelle Kralj.