Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. septembra 2023.

Poplave

Izpostava Koper

Ob 5.50 je v Srgaših v občini Koper zaradi močnega naliva meteorna voda zalila stanovanje. Gasilci JZ GB Koper in PGD Krkavče so odstranili naplavine iz kanala ob hiši in prečrpali nekaj vode iz stanovanja.

Ob 6.04 se je ob Vanganelski cesti v občini Koper, zaradi močnega naliva povišala gladina reke Badaševice. Gasilci JZ GB Koper so iz meteornega jaška prečrpali odvečno vodo.

Ob 7.54 je v Potoku v občini Koper skozi strešno okno stanovanjske hiše meteorna voda zamakala v stanovanje. Gasilci JZ GB Koper so s folijo prekrili okno.

Ob 8.24 je pri železniški postaji v Kopru osebno vozilo obstalo v poplavljenem podvozu. Delavci Marjetice Koper so zaprli dostop v podvoz, gasilci JZ GB Koper pa so odklopili akumulator in vozilo izvlekli.

Ob 11.27 je na cesto Puče–Šmarje v občini Koper naneslo večjo količino gramoza. O gramozu so bili obveščeni delavci Cestnega podjetja Koper, ki bodo cestišče tudi počistili.

Izpostava Kranj

Ob 5.01 je v ulici Na Trati v Lescah, občina Radovljica, zaradi močnega deževja zamakala voda čez streho stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Lesce so odvečno vodo posesali.

Ob 8.55 je v Begunjah na Gorenjskem, občina Radovljica, meteorna voda zalivala objekt. Gasilci PGD Begunje na Gorenjskem so vodo izčrpali.

Ob 9.23 so na Goreljku, občina Bohinj, gasilci PGD Koprivnik izčrpali meteorno vodo iz kleti objekta.

Ob 9.40 je v Poljčah, občina Radovljica, meteorna voda zalivala objekt. Gasilci PGD Begunje na Gorenjskem so jo izčrpali iz objekta.

Ob 12.27 je v Bohinjski Bistrici, občina Bohinj, meteorna voda zalila strojnico hidro elektrarne. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so prečrpali okoli 630 kubičnih metrov vode.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.35 je v Medvedovi ulici v Kamniku meteorna voda zamakala v stanovanje v najvišjem nadstropju večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kamnik so začasno zaustavili zamakanje pri dveh stikih dimniških tuljav s streho in obvestili upravnika bloka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.22 so v naselju Podbrdo, občina Tolmin, gasilci PGD Podbrdo odmašili zamašen odtočni jašek za meteorno vodo, ki je zalila dvorišče stanovanjskega objekta in del ceste med Knežo in Podbrdom. Odstranili so nanose zemlje in kamenja z dvorišča in ceste.

Izpostava Postojna

Ob 10.43 je v Rozmanovi ulici v Ilirski Bistrici med sanacijo ostrešja na objektu osnovne šole zaradi močnega dežja meteorna voda zamakala v prostore. Gasilci PGD Ilirska Bistrica, Vrbovo in Podgora - Podgraje so streho šole in telovadnice na površini okoli 900 kvadratnih metrov začasno sanirali s folijo. Gasilci so nudili pomoč tudi pri demontaži namočenega stropa v eni izmed učilnic. Med intervencijo sta se lažje poškodovala dva gasilca in so ju oskrbeli v ZD Ilirska Bistrica.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.34 je v Otiškem vrhu, občina Dravograd, meteorna voda poplavila ulico. Gasilci PGD Šentjanž so vodo prečrpali. 

 

Plazovi

Izpostava Kranj

Ob 13.30 se je v Stari Fužini, občina Bohinj, v potok Mostnica zdrselo okoli 30 metrov brežine. Gasilci PGD Stara Fužina so označili in zavarovali poškodovano brežino.

 

Močan veter

Izpostava Kranj

Ob 0.54 je v Ulici Franca Barleta in Ulici Janeza Mežana v Cerkljah na Gorenjskem močan sunek vetra odkril strehe štirih stanovanjskih objektov. Gasilci PGD Cerklje na Gorenjskem in Zgornji Brnik so strehe začasno prekrili.

Ob 7.10 se je na Zgornjem Jezerskem na lokalno cesto podrlo drevo in onemogočilo promet. Gasilci PGD Jezersko so drevo razžagali in umaknili s ceste.

Ob 8.40 so na Kurirski poti v Cerkljah na Gorenjskem gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik s folijo zasilno prekrili poškodovani ostrešji dveh objektov, ki ju je v noči na soboto poškodoval močan veter.

Ob 10.34 dalje so v Ulici Franca Barleta v Cerkljah na Gorenjskem gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik s folijo zasilno prekrili poškodovana ostrešja treh objektov, ki jih je v noči na soboto poškodoval močan veter.

Ob 10.38 so v Dvorjanski ulici v Cerkljah na Gorenjskem gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik s folijo zasilno prekrili poškodovano ostrešje objekta, ki ga je v noči na soboto poškodoval močan veter.

Ob 11.18 so v ulici Trnovlje v Cerkljah na Gorenjskem gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik s folijo zasilno prekrili poškodovani ostrešji dveh objektov, ki ju je v noči na soboto poškodoval močan veter.

Ob 12.40 so v Ulici Andreja Vavkna v Cerkljah na Gorenjskem gasilci PGD Cerklje in Zgornji Brnik s folijo zasilno prekrili poškodovano ostrešje objekta, ki ga je v noči na soboto poškodoval močan veter.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.02 je na Prešernovi ulici v Ajdovščini burja odnesla material s strehe objekta, ki je v obnovi. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina so odstranili predmete na strehi, delavci Komunale Ajdovščina pa zaprli cesto ob objektu.

  

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Kranj

Ob 14.00 je na Jeseniški planini, občina Jesenice, bik poškodoval lastnika. Gorski reševalci GRS Jesenice, gasilci GARS Jesenice so poškodovancu na kraju nudili prvo pomoč, ga v sodelovanju z dežurno ekipo GRS na Brniku oskrbeli in pripravili za transport ter ga s helikopterjem LPE prepeljali v UKC Ljubljana.

  

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.32 je v Bovcu v kuhinji stanovanjskega objekta padel občan in se poškodoval. Gasilci PGD Bovec so ga oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Tolmin, helikopter SV z dežurno ekipo HNMP pa ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.22 sta na regionalni cesti izven naselja Črnova v občini Velenje trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci PGE in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, odstranili vozilo in razbitine s ceste, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno poškodovano osebo in pomagali reševalcem NMP, ki so poškodovano osebo odpeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 9.14 je na cesti med Babiči in Glemom v občini Koper osebno vozilo zapeljalo s ceste v jarek. Gasilci PGD Babiči so zavarovali kraj dogodka, vozilo s tehničnim posegom povlekli na rob cestišča in nudili pomoč drugim enotam.

Ob 10.12 sta pri železniški postaji v Kopru osebni vozili zapeljali v poplavljen podvoz ter trčili. Mimoidoči je osebe spravil iz vozil. Gasilci JZ GB Koper so vozili izvlekli iz podvoza. Dežurni delavec Marjetice Koper je ponovno postavil prometno signalizacijo. Poškodovanih ni bilo. 

Izpostava Ljubljana

Ob 12.58 sta v naselju Prilesje, občina Velike Lašče, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeni osebi in nudili pomoč reševalcem NMP Ribnica in NMP Ljubljana pri oskrbi 6 poškodovanih oseb. Gasilci so tudi zavarovali kraj pristanka helikopterja LPE, ki je huje poškodovano osebo prepeljal v UKC Ljubljana. Reševalci so 5 poškodovanih oseb z reševalnimi vozili prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 22.51 je na Celovški cesti v Ljubljani osebno vozilo trčilo v semafor in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom postavili vozilo nazaj na kolesa in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Maribor

Ob 15.50 je v bližini naselja Ložnica, občina Makole, osebno vozilo zapeljalo v jarek. Gasilci PGD Makole in Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in vozilo postavili nazaj na kolesa. V nesreči se je ena oseba poškodovala.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.51 sta na cesti Vrhovlje–Korada, občina Kanal, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica.

Izpostava Ptuj

Ob 14.34 sta na Zagrebški cesti na Ptuju trčili osebni vozili, pri čemer je eno odbilo v ograjo ob cesti. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Slednji so jo prepeljali v SB Ptuj.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.05 je v naselju Breznica, občina Prevalje, osebno vozilo trčilo v drevo in zagorelo. Gasilci PGD Prevalje in KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem. Ti so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 4.19 je na stadionu Kladivar v Stritarjevi ulici v Celju gorelo v prizidku glavnega objekta. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so požar pogasili in preprečili širjenje na glavni objekt. Zaprli so ventil plinske inštalacije in objekt prezračili.

Ob 13.52 se je v Vojkovi ulici v Celju zaradi pozabljene hrane na štedilniku močno kadilo iz enega od stanovanj večstanovanjskega objekta. Gasilci PGE Celje in PGD Babno so posodo s prismojeno hrano odstranili s štedilnika ter prezračili prostore.

Izpostava Kranj

Ob 13.06 so v naselju Podblica, občina Kranj, gorele saje v dimniku objekta. Gasilci GARS Kranj ter PGD Podblica so saje pogasili, očistili dimniško tuljavo in pregledali okolico dimnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.48 je v podhodu Celovške ceste v Ljubljani gorela jogi vzmetnica in kup smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška.

Ob 17.49 so v podhodu zapuščene ribarnice v Brilejevi ulici v Ljubljani goreli odpadki. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 14.09 je na Cesti v Mestni Log v Ljubljani iz več jaškov izhajala pena. Gasilci GB Ljubljana so pregledali območje in ugotovili, da je pena posledica razlitega penilnega gasilnega sredstva v jaških. Odprli so dva jaška in ju izprali z vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.05 je bilo na avtocesti med priključkoma Novo mesto vzhod in Kronovo, občina Novo mesto, razlito motorno olje. Gasilci GRC Novo mesto so nevtralizirali motorno olje na dolžini okoli 200 metrov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 16.27 so na Cesti talcev v Šoštanju gasilci PGD Šoštanj s tehničnim posegom odstranili podrto drevo s cestišča.

Ob 19.38 je na Prešernovi cesti v Velenju oseba obtičala v okvarjenem dvigalu. Gasilci PGE Velenje so s tehničnim posegom odprli vrata dvigala in nepoškodovano osebo rešili iz dvigala.

Ob 21.50 so na cesti Celje–Krško v bližini naselja Vrhovo, občina Radeče, gasilci PGD Vrhovo s tehničnim posegom odstranili podrto drevo s cestišča.

Izpostava Koper

Ob 21.07 je v Prisojah v Kopru ostalo več oseb ujetih v dvigalu večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom iz dvigala rešili osem oseb.

Izpostava Kranj

Ob 18.02 so v stanovanjskem bloku na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice iz pokvarjenega dvigala rešili tri osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.00 so na cesti Breg–Tomišelj, občina Ig, gasilci PGD Ig odstranili podrto drevo s cestišča.

Izpostava Maribor

Ob 6.33 je v Pekrah, občina Maribor, zaradi počene cevi voda poplavila prostore stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so zaprli vodovodni ventil.

Ob 15.06 so na objektu v Krekovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s folijo začasno prekrili del strehe, ki je zaradi dotrajanosti kritine zamakala.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.15 so na parkirišču trgovskega centra v Murski Soboti, gasilci PGD Murska Sobota s tehničnim posegom odprli zaklenjena vrata osebnega avtomobila, v katerem se je nahajal ujet pes in ga predali lastnici.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.37 so v bližini naselja Ročinj, občina Kanal, gasilci PGD Kanal s cestišča odstranili drevesi, ki sta ovirali promet.

Ob 9.39 so v Kneži, občina Tolmin, gasilci PGD Kneža, odstranili podrto drevo, ki je ogrožalo mimoidoče.

Ob 19.57 je v Cankarjevi ulici v Novi Gorici zaradi poškodovane vodovodne cevi v večstanovanjskem objektu iztekla voda iz stanovanja v spodnje stanovanje. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so s tehničnim posegom zaprli vodovodni ventil.

Ob 23.38 so na Trgu Pavla Rušta v Vipavi gasilci PGD Vipava zaprli ventil hidranta v večstanovanjskem objektu.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.51 so v naselju Ravenska vas v občini Zagorje ob Savi gasilci PGD Ravenska vas s tehničnim posegom odstranili drevo s cestišča.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Agencije RS za okolje je izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov:

V nedeljo bo pretežno oblačno, deževalo bo v vzhodni Sloveniji. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Težišče padavin bo v vzhodnih krajih, na Gorenjskem in Koroškem ne pričakujemo padavin, tudi na območju Savinjske ne.

Ponoči bo dež ponehal. V ponedeljek nekje do sredine dneva pa bo na vzhodu in jugu spet kakšna kaplja dežja. Na Gorenjskem bo zelo verjetno ostalo večinoma suho, tudi drugod ne bo večje količine. Pihal bo severni do severovzhodni veter.

Od torka dalje bo suho in postopno bolj sončno ter toplejše vreme.

Geološko opozorilo

Geološki zavod Slovenije opozarja, da od petka popoldan do vključno nedelje (od 22. 9. do 24. 9. 2023), zaradi napovedanih povečanih količin padavin, obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja za celotno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Prebivalce opozarjajo naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.

Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije:

https://www.geo-zs.si