Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon pri Slovencih v Clevelandu v ZDA

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se te dni mudi pri Slovencih v Združenih državah Amerike (ZDA). Prvi dan je bil namenjen ogledu nekaterih slovenskih ustanov v mestu, Slovenskega narodnega doma na ulici sv. Klare, Slovenskega muzeja in arhiva, Slovenske čitalnice, Rodoslovnega društva ter Narodnega muzeja clevelandske polke.

Ministra Arčona spremlja generalna konzulka Republike Slovenije v Clevelandu Alenka Jerak.

Združene države Amerike so postale drugi dom za mnoge Slovence že v 19. in v prvih desetletjih 20. stoletja. Prav Cleveland, takrat hitro razvijajoče industrijsko mesto, je kaj kmalu postalo eno največjih središč Slovencev zunaj matice. Da bi košček domovine, slovenske običaje, pesem, besedo ohranili tudi daleč stran od rodne grude so tukajšnji Slovenci ustanovili svoje domove, cerkve, letovišča, zbore, folklorne skupin in marsikaj drugega. Slovenske skupnosti najdemo tudi po drugih delih države. Po ocenah danes v ZDA živi okoli 300 tisoč rojakov slovenskih korenin.

Minister Arčon je tako prvi dan izkoristil za ogled nekaterih slovenskih institucij in ustanov v drugem največjem mestu Ohia. Najprej ga je pot vodila na ulico sv. Klare, kjer najdemo Slovenski narodni dom. Gre za sorazmerno velik kompleks z več prireditvenimi dvoranami, še posebej lepa je osrednja, ki jo krasi tudi velika slovensko obarvana stenska poslikava po zgledu slike slikarja Maksima Gasparija. Po domu je ministra popeljal predsednik Robert Bob Hopkins. V domu mnogo dragocenosti tako zgodovinskega kot umetniškega pomena. Tokrat so posebej izpostavili slike clevelandskega slikarja slovenskih korenin Gregorja Peruška. V kompleksu narodnega doma je tudi zelo dragocena Slovenska knjižnica in čitalnica ter Slovenski muzej in arhiv. Posebej so ponosni na največji vsakoletni zimski dogodek v Clevelandu, ki ga pripravljajo prav naši rojaki. Gre za Kurentovanje v Clevelandu, ki ga dnevno obišče tudi 10 tisoč obiskovalcev. V kompleksu domuje tudi Slovensko mednarodno rodoslovno društvo, ki opravlja plemenito delo, saj pomaga rojakom odkrivati njihove slovenske korenine.

V popoldanskem času si je minister ogledal še Narodni muzej clevelandske polke, kjer ga je izvršni direktor Joe Valenčič popeljal skozi zgodovino nastanka in razvoja te posebne zvrsti slovenske polke v Ameriki. Njen sinonim je nedvomno Frank Yankovic, katerega nekatere plošče so prodali v več milijonih izvodov, tudi zato je imenovan »kralj polke«. 

Prijeten prvi dan med rojaki v ZDA je minister zaključil na obrobju, kjer so se tudi tukajšnji Slovenci izkazali kot izjemni vinarji. Ministra je sprejel eden od njih Tony Debevec, v lasti ima tri vinarne, ima največje vinograde v celotni Zvezni državi Ohio. Ukvarja pa se tudi s pridelavo piv. Na tem območju delujejo še trije vinarji slovenskih korenin.