Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. septembra 2023

Poplave

Izpostava Kranj

Ob 18.50 je v naselju Ukanc, občina Bohinj, potok Savica zaradi obilnih padavin prestopil bregove in ogrožal nastanitveni objekt. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so pred objekt postavili protipoplavne vreče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.48 je v Ulici Tolminskega punta v Tolminu zaradi obilnega dežja meteorna voda zalivala stanovanjski objekt. Gasilci PGD Tolmin so s protipoplavnimi vrečami peska preusmerili tok vode in s tem preprečili zalivanje objekta.

Ob 15.34 je v naselju Gabrje v občini Tolmin hudournik ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Tolmin so s protipoplavnimi vrečami peska zavarovali objekt pred poplavljanjem.

Ob 17.52 je v naselju Žabče, občina Tolmin, meteorna voda ogrožala stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Tolmin so s postavitvijo protipoplavnih vreč preprečili vdor vode v stanovanjsko hišo.

 

Plazovi

Izpostava Maribor

Ob 18.18 je v naselju Zgornja Voličina, občina Lenart, zemeljski plaz ogrožal stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Voličina so s ponjavo prekrili zemeljski plaz.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.17 je v naselju Mala Pirešica, občina Žalec, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč poškodovani voznici do prihoda reševalcev NMP, ki so poškodovanko v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.17 sta v naselju Selo, občina Ajdovščina, pred odcepom za uvoz na HC Selo–Ajdovščina trčili osebni vozili. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.54 sta v naselju Trnje, občina Trebnje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Trebnje pri oskrbi poškodovane osebe, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč policistom pri umerjanju prometa. Reševalci so poškodovanega prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 14.13 sta na Zagrebški cesti na Ptuju trčila motorno kolo in kolo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na motornem kolesu in nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj pri oskrbi poškodovanega kolesarja. Reševalci so poškodovanca v nadaljnjo oskrbo prepeljali v SB Ptuj.

Ob 23.49 je v Trstenjakovi ulici na Ptuju osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka ter na vozilu odklopili akumulator.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 6.34 je na železniški postaji v Medvodah vlak trčil v pešca. Gasilci GB Ljubljana in PGD Preska Medvode so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi poškodovane osebe. Oseba je bila prepeljana v UKC Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 12.46 so v ulici Novo naselje v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nevtralizirali razlite motorne tekočine po prometni nesreči.

Izpostava Maribor

Ob 10.01 je na Glavnem trgu v Mariboru iz delovnega stroja izteklo hidravlično olje. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in očistili razlito olje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 8.22 se je v naselju Bukovžlak, občina Celje, zaradi kupa gorečih smeti sprožil avtomatski požarni javljalnik. Občan je požar pogasil že pred prihodom gasilcev PGE Celje, ki so preventivno pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Koper

Ob 19.34 so na Senčni poti v Luciji gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom s cestišča odstranili podrto drevo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.19 je v Iztokovi ulici v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, invalid padel z vozička. Občanu so nudili pomoč gasilci JZ GRD GE Nova Gorica.

Ob 13.02 so na cesti Gorenja vas–Anhovo v občini Kanal ob Soči gasilci PGD Kanal odstranili na vozišče podrto drevo.

Ob 15.46 so v ulici Mala vas v Bovcu gasilci PGD Bovec s tehničnim posegom postavili osebno vozilo nazaj na vozišče.

Ob 22.57 so na regionalni cesti Most na Soči–Bača pri Modreju, občina Tolmin, gasilci PGD Most na Soči odstranili podrta drevesa s cestišča.

Ob 23.44 so na regionalni cesti Bača pri Modreju–Dolenja Trebuša, občina Tolmin, gasilci PGD Most na Soči odstranili podrta drevesa s cestišča.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.29 so v naselju Rakovnik pri Birčni vasi, občina Novo mesto, gasilci GRC Novo mesto s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri je bila mrtva oseba. Na kraju so posredovali tudi reševalci NMP Novo mesto in policisti.

Izpostava Postojna

Ob 16.43 so na območju Rakovega Škocjana, občina Cerknica, gasilci PGD Unec nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu obolele osebe s težje dostopnega terena do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

 

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Agencije RS za okolje je izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov.

V soboto bo pretežno oblačno. Občasno bo deževalo, pogosteje v vzhodni Sloveniji. V zahodnih krajih bodo tudi posamezne nevihte. Zapihal bo severovzhodni veter. Težišče padavin bo v vzhodnih krajih, na Gorenjskem in Koroškem ne pričakujemo večjih količin, tudi na območju Savinjske ne.

Ponoči bo dež ponehal, v nedeljo od sredine dneva pa bo od vzhoda spet začelo deževati. Na Gorenjskem bo zelo verjetno ostalo večinoma suho, tudi drugod ne bo večje količine. Pihal bo severni do severovzhodni veter.

Od ponedeljka dalje bo suho in postopno bolj sončno ter toplejše vreme.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Geološko opozorilo

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije bo od petka popoldan vključno do nedelje (od 22. 9. do 24. 9. 2023), zaradi napovedanih povečanih količin padavin, obstajala povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo zemeljskih plazov, ki so nastali ob nedavni ujmi.

Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja za celotno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

Prebivalce opozarjajo naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih ter pobočjih in upoštevajo navodila, ki jih je posredovala civilna zaščita, še posebej, če je bila odrejena evakuacija.

Podrobnejša priporočila so dostopna na spletni strani Geološkega zavoda Slovenije:

https://www.geo-zs.si