Skoči do osrednje vsebine

Preventivna akcija Nasilje je čist' out

Predstavniki šolstva in policije ter glasbenik Challe Salle smo včeraj, 21. septembra 2023, na Osnovni šoli Mihe Pintarja Toleda v Velenju nagovorili učence in jih spodbudili k ustvarjanju prijaznega otroštva brez nasilja.
Boštjan Kavc, policijski inšpektor na PU Celje, Aleš Ojsteršek iz Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, Sebastijan kukovec, ravnatelj šole in pevec Challe Salle ter učenci sedijo v krogu na vrtu in se pogovarjajo o nasilju.

Boštjan Kavc, policijski inšpektor na PU Celje, Aleš Ojsteršek iz Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, Sebastijan kukovec, ravnatelj šole in pevec Challe Salle ter učenci med pogovorom o nasilju. | Avtor: Policija

Boštjan Kavc, policijski inšpektor v Sektorju uniformirane policije na PU Celje, Aleš Ojsteršek, vodja Sektorja za razvoj izobraževanja na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, Sebastjan Kukovec, ravnatelj šole, in Challe Salle, pevec, ki je mladim velik vzgled, so se z otroki pogovarjali o nasilju med vrstniki in predstavili preventivno akcijo Nasilje je čist' out.

Preventivno akcijo policije podpirata Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje ter Zavod za šolstvo RS. Z akcijo želimo otroke na prijazen način opozoriti na problematiko nasilja med vrstniki, jih spodbuditi k prijateljskim odnosom, pa tudi ozavestiti, naj v primeru nasilja poiščejo pomoč.

"Idejo policije, da bi s kampanjo podprli komunikacijo učenk in učencev, ki bi tako lahko v primeru nasilja hitreje našli pot do pomoči, je Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje hvaležno sprejelo in polno podprlo od samega začetka. Na eni strani s pomočjo Zavoda za šolstvo, ki je k predlogu Generalne policijske uprave podal usmeritve glede starostne skupine in načina komuniciranja, na drugi strani pa z lastno izdajo informativnih plakatov, ki so jih prejele vse šole in nagovarjajo strokovne delavce na šolah k uporabi protokola, ko pride do primera nasilja. Današnjega gostitelja, vodstvo, učiteljice, učitelje, strokovno osebje, učenke in učence Osnovne šole Mihe Pintarja Tolede vidimo kot glas vseh slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodov, glas 300 tisoč državljank in državljanov, ki kliče po varnem in spodbudnem učnem okolju, nasilje pa zavrača. Ko pa se nasilje zgodi, mu zmore zabrusiti Nasilje je čist out," je v svoji izjavi dejal Aleš Ojsteršek, vodja Sektorja za razvoj izobraževanja na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje.

V pogovoru z otroki veliko štejejo tudi osebne zgodbe, ki se jih dotaknejo. Challe Salle je tako otrokom povedal, da je bil v srednji šoli tudi sam žrtev psihičnega nasilja in zbadanja. Pozorno so mu prisluhnili, potem pa tudi sami razkrili svoje izkušnje, ki so jih imeli z nasiljem.

O problematiki pa ozaveščamo tudi s pomočjo preventivnih plakatov in knjižnih kazalnikov, kjer so informacije o oblikah medvrstniškega nasilja in napotki, kam naj se otroci in mladostniki obrnejo po pomoč, če postanejo žrtve tovrstnih dejanj. Plakate bo policija v naslednjih dneh razdelila vsem osnovnim šolam v Sloveniji, vsi učenci od 5. do 9. razreda pa bodo prejeli tudi knjižne kazalke, ki jih bodo spremljale celo šolsko leto pri učenju in branju knjig. Na njih je QR koda in s klikom na kodo lahko pridejo do spletnih strani, kjer je teh vsebin še več in so uporabne tako za otroke kot tudi za starše in učitelje. Tako lahko vsakomur v kritičnih trenutkih te informacije pridejo prav.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje pa ima tudi sicer pomembno vlogo pri vzpostavljanju varnega in spodbudnega učnega okolja. Naše naloge so oblikovanje politik in smernic za oblikovanje tovrstnega okolja v šolah, zagotavljanje možnosti stalnega strokovnega izobraževanja in usposabljanja za zaposlene v vzgojno-izobraževalnih zavodih, oblikovanje in posodabljanje šolske zakonodaje, sodelovanje z drugimi deležniki v šolskem prostoru, ozaveščanje, spremljanje, informiranje, ocenjevanje in nudenje finančne podpore ukrepom za zgodnje prepoznavanje in preprečevanje nasilja ali zlorab.

Naše ukrepe za prepoznavanje in preprečevanje nasilja v šolskem prostoru predstavljamo tudi na spletnih straneh Prepoznavanje in preprečevanje nasilja v šolah | GOV.SI.