Skoči do osrednje vsebine

Odprtje razstave Maruše Sagadin v Frankfurtu

Državni sekretar mag. Marko Rusjan je v Frankfurtu v Schirn Kunsthalle odprl razstavo slovenske umetnice Maruše Sagadin, ki se v Nemčiji predstavlja s svojo prvo samostojno razstavo.

Razstava je postavljena v enem najpomembnejših razstavišč sodobne umetnosti v Nemčiji in tako predstavlja edinstveno priložnost, da se umetnica predstavi širši nemški javnosti. Razstava se odpira tik pred Frankfurtskim knjižnim sejmom, eno najprestižnejših založniških prireditev na svetu, kjer Slovenija letos nastopa kot častna gostja.

Na odprtju razstave je mag. Marko Rusjan med drugim povedal: ”Razstava Luv Birds in Blind Spots predstavlja edinstveno vizualno izkušnjo. Odziva se na specifike razstavnega prostora rutunde Schirn, na bližnjo okolico in mesto ter na subtilen način podaja kritično refleksijo sodobne družbe. Umetnica išče slepe pege – neizkoriščene in spregledane infrastrukturne in arhitekturne detajle, ki spodbujajo premislek o rabi predmetov in javnega prostora. Maruša Sagadin z domiselnimi poimenovanji svojih skulptur pogosto izpostavlja tudi povezave med podobo in besedo, se igra z večpomenskostjo besed in s subtilnimi gestami namiguje na rabo svojih skulptur. V središču umetničinega zanimanja so površine, namenjene javnemu zbiranju, ki niso v službi kapitala, ampak so lahko tudi mesto igre ali počitka.”

Razstava je nastala v sodelovanju  Schirn Kunsthalle Frankfurt, SKICA Berlin in Ministrstva za kulturo, ki je tudi finančno podprlo razstavo.