Skoči do osrednje vsebine

Odprtje 35. grafičnega bienala v Ljubljani

V petek, 15. septembra, so odprli 35. grafični bienale z naslovom Iz praznine so prišli darovi kozmosa. Dela okoli 50 umetnikov so razstavljena na več prizoriščih in zajemajo iz bazena povezav med sodobno umetnostjo in grafiko na poljih arhitekture, oblikovanja, kmetijstva in botanike. Odprtja se je udeležila tudi ministrica dr. Asta Vrečko, ki je zbrane nagovorila in pozdravila v uvodnem govoru.

Letošnji bienale raziskuje ekosistem povezav, solidarnosti in zgodovin upora, ki izhajajo iz nekdaj tesnih vezi med poosamosvojitveno Gano in nekdanjo Jugoslavijo. Zamišljen je kot praznina in prostor potenciala, ki vsebuje možnost pretvorbe praznine v darove kozmosa. Umetniški vodja Ibrahim Mahama v njem vidi priložnost za obuditev nekdanjih povezav in krepitev transnacionalnih zavezništev, so zapisali v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC).

Mahama je k sodelovanju povabil kuratorsko ekipo, ki jo sestavljajo kolektiv Exit Frame, Alicia Knock, Selom Koffi Kudjie, Inga Lace, Beya Othmani in Patrick Nii Okanta Ankrah.

Glavni program vključuje razstavo z deli, naročenimi za določen prostor, ki je na ogled na več prizoriščih - v MGLC Grad Tivoli, Cukrarni in MGLC Švicarija. Prizorišča bienala so še PLAC - Participativna ljubljanska avtonomna cona, Krater - Kreativni laboratorij v gradbeni jami, Atelje SVS in Ravnikar Gallery Space, kjer je na ogled razstava prejemnika velike nagrade 34. grafičnega bienala Ljubljana.

V razstavo so vključena tudi dela več slovenskih umetnikov. Med njimi DNLM alias Danilo Milovanović se na bienalu predstavlja z delom Blatne demonstracije, in sicer gre za video, ki je na ogled v Gradu Tivoli in ga je umetnik posnel v Kraterju. Beti Frim in Ines Sekač sodelujeta z instalacijami iz keramike, ki jih uporabljata kot habitate za gojenje mahu. Kolektiv Kvadratni meter se ukvarja z vprašanji stanovanjske krize in gentrifikacije, ki ogrožata življenje običajnih ljudi v urbanih okoljih. Nonument Group se predstavlja z instalacijo Odprti arhiv bodočnosti, ki je zaključno poglavje večletnega projekta, povezanega z nekdanjo pionirsko progo. Skupina NPR. predstavlja Ekspedicijo kamen, Tjaša Rener sodeluje z instalacijo Drobna galerija, Duba Sambolec predstavlja izbor Partitur iz obdobja 2007-2009, ki sodijo v umetničin opus z naslovom Poročilo stanja. Članom skupine Sreda v sredo (SVS) je skupna želja po demistifikaciji procesa grafičnega ustvarjanja, Lara Žagar predstavlja instalacijo Re-teraformiranje in Manca Žitnik fotografsko instalacijo Znotraj/zunaj.

Javni program z naslovom Agyina: svarilo modrecev, ki ga kurira Exit Frame Collective, sestavlja izbor izobraževalnih, relacijskih in efemernih situacij, kot so filmske projekcije, simpoziji, gledališke in plesne uprizoritve, glasbeni koncerti, ogledi razstav, delavnice in nenapovedane razstave v javnem prostoru.

Bienale bo odprt do 14. januarja 2024. Program 35. grafičnega bienala je objavljen na uradni spletni strani.