Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Sanja Ajanović Hovnik častna gostja na 7. Generalni skupščini KSS Pergam

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je kot častna gostja 7. Generalne skupščine Konfederacije sindikatov Slovenije (KSS) Pergam, ki je danes potekala na Brdu pri Kranju, nagovorila predsednike sindikalnih central in delodajalskih organizacij ter ostale udeležence srečanja.

Uvodoma se je predsedniku konfederacije Jakobu Počivavšku in generalnemu sekretarju Aljoši Čeču zahvalila za povabilo na skupščino, pa tudi za konstruktiven dialog v pogajalskem procesu, ki je "upajmo" v zaključni fazi.

"Argumentiranost stališč v pogajalskem procesu je pripomogla k oblikovanju takšnega predloga, ki bo – močno upam – tudi skupno potrjen. Konfederacija sindikatov Pergam je bila v pogajanjih izjemno pomemben, trd, oster in tudi konstruktiven partner," je povedala ministrica ter spomnila na odgovornost vlade in sindikatov, ki morajo stremeti k temu, da bi bil dogovor čimprej dosežen.

Po njenem mnenju je Pergam zelo pomembna konfederacija, z dragocenimi izkušnjami na področju sodelovanja javnega in zasebnega sektorja, saj jo sestavljajo predstavniki zaposlenih tako iz zasebnega kot tudi javnega sektorja. 

"Dobro delujoče gospodarstvo, ki ustvarja dodano vrednost, temelji na močnem in učinkovitem javnem sektorju, ki ga sestavljajo strokovni, odgovorni in motivirani javni uslužbenci, ki se – tudi zaradi kompetenc – prilagajajo spreminjajočim okoliščinam in pri svojem delu sledijo potrebam strank," je povedala ministrica ter naštela nekatere storitve, ki jih izvajajo javni uslužbenci, uporabniki pa jih vsakodnevno koristimo in se tega morda niti ne zavedamo (npr. v vlogi starša otroka v vrtcu ali šoli, v vlogi pacienta, oskrbovanca v domu za starejše, prebivalca, ki potrebuje pomoč policije, gasilcev, stranke na upravni enoti, ki ureja gradbeno dovoljenje ali osebne dokumente in podobno).

 Zato, "javni sektor ni strošek, kot je to pogosto navržen očitek, ampak je naše bogastvo. Močan in razvejan javni sektor je civilizacijski dosežek", je izpostavila ministrica ter dodala, da je vanj potrebno vseskozi vlagati, da bo lahko omogočal kakovostne in dostopne javne storitve vsem uporabnikom. Temu pa mora slediti tudi plačni sistem, ki mora biti usmerjen v dodatno krepitev strokovnosti in neodvisnosti javnih uslužbencev ter zagotavljati večjo fleksibilnost pri upravljanju s kadri v javni upravi.

Javni sektor se danes srečuje s kompleksnimi, vsebinsko prepletenimi, nepredvidljivimi izzivi kot so globalizacija, razvoj tehnologij, starajoče prebivalstvo, spremenjene vrednote mladih, ki vstopajo na trg dela, kar vpliva na zmožnost javnega sektorja in javnih uslužbencev, da se prilagajajo ritmu in potrebam prebivalcev ter gospodarstva, ki jim javni sektor služi. Prav zato moramo zagotoviti, da bosta plačni in uslužbenski sistem stabilna, pravična, stabilna in motivacijsko naravnana, kar pri spopadanju z izzivi sodobnega časa terja njuno celovito prenovo, je bilo poudarjeno na srečanju. Seveda pa sta za dosego korenitih sprememb ključna socialni dialog in medsebojno zaupanje med socialnimi partnerji, kajti le tako bomo lahko kos reševanju omenjenih izzivov in pravočasnemu prilagajanju spremenjenim družbenim razmeram, ki bodo omogočile temelje za dosego višje blaginje vseh.

Obe strani, tako vlada kot tudi sindikati, se morata zavedati, da je naloga in obveza partnerjev poiskati in doseči takšen dogovor, ki bo zagotovil stabilen, pravičen in javnofinančno vzdržen plačni sistem, kakor tudi pravična plačna razmerja, kot smo jih poznali v prejšnjem desetletju, je bilo sporočilo zasedanja.

Na slavnostnem delu 7. Generalne skupščine Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam (KSS Pergam) so zbrane poleg ministrice Ajanović Hovnik nagovorili tudi predsednik KSS Pergam Jakob Počivavšek, držani sekretar Dan Juvan, predsednik Državnega sveta Marko Lotrič in Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, dogodek pa sta poleg podelitve Pergamovih priznanj popestrila tudi glasbenika Jernej Dirnbek (Dimek) in Davor Klarič.

Generalna skupščina kot najvišji organ zaseda vsaka štiri leta, ko se tudi zaključi postopek volitev za predsednika KSS Pergam in začrta prihodnje štiriletno mandatno obdobje. Konfederacijo sestavljajo tako sindikati zasebnega in javnega sektorja.