Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. septembra 2023.

Poplave

Izpostava Postojna

Ob 12.36 so na Partizanski cesti v Sežani gasilci ZGRS Sežana iz kletnih prostorov stanovanjskega objekta izčrpali meteorno vodo.

Ob 12.51 je v Ulici I. tankovske brigade v Sežani meteorna voda poplavila parkirišče. Gasilci PGD Sežana so dvignili pokrove odtočnih jaškov in jih očistili.

Ob 12.54 je na Cesti na Lenivec v Sežani meteorna voda zalila nakladalno rampo pri Hipermarketu Spar. Gasilci PGD Sežana in ZGRS Sežana so prečrpali okoli 50 kubičnih metrov vode.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.51 je na stezi pod Kapelo Bes pri Libušnjah, občina Kobarid, padla in se poškodovala kolesarka. Gorski reševalci GRS Tolmin in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovano oskrbeli, helikopter LPE pa jo je prepeljal v SB Jesenice.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Brežice

Ob 12.26 je v naselju Dolenja vas, občina Krško, pri opravljanju kmečkih del občanki stroj za ličkanje koruze poškodoval roko. Gasilci PGE Krško so rešili roko iz stroja, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci NMP Krško so jo prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Kranj

Ob 13.53 se je pod Visokim vrhom, občina Železniki, pri delu v gozdu poškodovala oseba. Še pred prihodom gorskih reševalcev GRS Škofja Loka in dežurne ekipe GRS Brnik je svojec pričel z oživljanjem, vendar je oseba preminula. S helikopterjem LPE so preminulega prepeljali v dolino, kjer ga je prevzela pogreba služba.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 9.51 sta pri kraju Lisičje Jame, občina Sevnica, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanem motoristu, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Sevnica so poškodovanca oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Ob 21.19 je v naselju Sajevce, občina Kostanjevica na Krki, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, postavili vozilo na kolesa in nudili pomoč vlečni službi. Reševalci NMP so poškodovano osebo prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 19.48 je na štajerski avtocesti v občini Slovenske Konjice osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Slovenske Konjice in PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, preprečili iztekanje motornih tekočin in osvetljevali kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Ob 20.09 sta na Ljubljanski cesti v Celju trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, počistili cestišče ter nudili pomoč drugim službam na kraju. Reševalci NMP Celje so eno poškodovano osebo na kraju oskrbeli ter prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 13.56 sta na regionalni cesti v naselju Dovje, občina Kranjska Gora, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč pri nakladanju vozila na vozilo avtovleke ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP Jesenice so oskrbeli eno poškodovano osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.17 sta na križišču Barjanske in Aškerčeve v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, reševalcem NMP Ljubljana nudili pomoč pri oskrbi treh poškodovanih oseb, izklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci so poškodovane prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 19.46 je v naselju Srobotnik pri Velikih Laščah, občina Velike Lašče, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, s tehničnim posegom iz vozila rešili dve ukleščeni osebi in nudili prvo pomoč udeležencem do prihoda reševalcev NMP. Reševalci NMP so štiri poškodovane osebe prepeljali na nadaljnje zdravljenje.

Izpostava Maribor

Ob 15.29 sta v Slovenski Bistrici trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč poškodovanima voznikoma, odklopili akumulatorja, odstranili vozili s cestišča in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Ob 16.53 so na Cesti proletarskih brigad v Mariboru trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, reševalcem nudili pomoč pri oskrbi dveh poškodovanih in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Maribor so eno poškodovano osebo oskrbeli na kraju drugo pa prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.20 sta na cesti Beltinci–Gornja Bistrica trčili osebni vozili. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili prvo pomoč trem poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP. Ena oseba je bila prepeljana v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.31 je na cesti proti Vršiču, občina Bovec, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Bovec so s tehničnim posegom vozilo potegnili nazaj na cesto.

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 14.39 je v Krški vasi, občina Brežice, zagorelo ostrešje stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Krška vas in Skopice so pogasili požar, ki je zajel okoli tri kvadratne metre ostrešja.

Izpostava Koper

Ob 2.29 se je na Liminjanu v občini Piran v bližini stanovanjske hiše močno iskrilo na drogu električne napeljave. Gasilci JZ GB Koper so preventivno zavarovali okolico do prihoda dežurnega Elektra Primorske.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.55 je v naselju Bogojina, občina Moravske Toplice, zagorelo osebno vozilo. Še pred prihodom gasilcev PGD Bogojina in Moravske Toplice je manjši požar pogasil lastnik sam. Gasilci so preventivno pregledali vozilo.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 18.49 je v ulici Pod hribom v Radomljah, občina Domžale, občan pri zemeljskih delih poškodoval cev za dovod zemeljskega plina. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom preprečili puščanje plina. Poškodbo bo odpravil dežurni delavec plinarne.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.40 so v naselju Preserje v občini Braslovče občani med čiščenjem potoka naleteli na sod odpadnega olja. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka in odstranili sod.

Ob 19.28 so v naselju Mala Gora, občina Zreče, gasilci PGD Zreče nevtralizirali razlite motorne tekočine po cestišču.

Izpostava Kranj

Ob 10.14 je na parkirišču pri Ruski kapelici, občina Kranjska Gora, iz parkiranega vozila iztekalo gorivo. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali izteklo gorivo.

Izpostava Maribor

Ob 14.01 so na Tržaški cesti v Mariboru iz kombiniranega vozila iztekale motorne tekočine. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka ter nevtralizirali iztekle tekočine.

Izpostava Postojna

Ob 12.12 so na cesti Ilirska Bistrica–Šembije, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Ilirska Bistrica in delavci Cestnega podjetja Koper nevtralizirali razlito motorno olje v dolžini okoli 200 metrov.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.00 so na Šaleški cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom rešili osebo iz pokvarjenega dvigala.

Ob 20.08 je v Ulici Janka Ulriha v Velenju zaradi okvare na vodovodnem sistemu v stanovanjski stavbi iztekala voda. Gasilci PGD Pesje in PGE Velenje so izteklo vodo posesali.

Izpostava Koper

Ob 16.12 so v naselju Manžan, občina Koper, gasilci JZ GB Koper na poškodovani strehi zamenjali salonitno ploščo, zaradi katere je meteorna voda tekla v hišo.

Izpostava Kranj

Ob 10.32 so v Ulici Tuga Vidmarja v Kranju gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala in ga izklopili.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.24 so na Obrtniški cesti v Grosupljem gasilci PGD Grosuplje s tehničnim posegom vstopili v stanovanjsko hišo in reševalcem NMP omogočili dostop do starejše onemogle osebe.

Ob 17.16 so na Dunajski cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata pokvarjenega dvigala in rešili ujeto osebo.

Ob 18.31 je v naselju Sinja Gorica, občina Vrhnika, v poslovnem objektu iz bojlerja puščala para. Gasilci PGD Vrhnika, Sinja Gorica, Blatna Brezovica in Drenov Grič so zaprli dovod plina in odklopili električno energijo.

Izpostava Maribor

Ob 9.59 se je v Ulici heroja Vojka v Mariboru občanka zaklenila iz stanovanja, v katerem je ostal dojenček. Gasilci JZ GB Maribor so s pomočjo lestve vstopili v stanovanje in odklenili vrata.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.28 so na uvozu na hitro cesto H4 na Vogrskem gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Renče-Vogrsko ohladili pregrete zavore tovornega vozila.

Ob 17.44 so v naselju Volčja Draga, občina Renče-Vogrsko, gasilci PGD Renče-Vogrsko in JZ GRD GE Nova Gorica iz kletnih prostorov starejšega stanovanjskega objekta izčrpali vodo.

Izpostava Postojna

Ob 13.53 so v naselju Bač, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Knežak ob prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v objekt in iz hišnega dvigala rešili dve osebi.

Ob 17.25 so v gozdu v bližini naselja Gorenje Otave, občina Cerknica, tuji državljani obtičali z osebnim vozilom. Gasilci PGD Otave so s traktorjem vozilo povlekli na utrjeno cestišče.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Agencije RS za okolje je izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov.

V petek bo zmerno do pretežno oblačno s krajevnimi plohami in tudi nevihtami, ki bodo pogostejše popoldne in proti večeru, ko nas bo od zahoda dosegla hladne fronta. Na območju Savinjske in Koroške regije lahko pade do od 10 do 30 mm, na Gorenjskem pa do 50, krajevno ob močnejših nalivih tudi do 80 mm. Pihal bo jugozahodni veter. V noči nas soboto nas bo prešla hladna fronta, tako da bodo ponoči nastale plohe in nevihte.

V soboto čez dan bo nato oblačno in deževno. Več padavin bo v vzhodni polovici Slovenije. Padlo bo povečini med 10 in 40 mm. Zapihal bo severovzhodni veter. Ohladilo se bo. Dnevne temperature bodo pod 20 °C. Tudi v nedeljo bo še pretežno oblačno, več oblačnosti bo na vzhodu, kjer še lahko rahlo dežuje. Pade lahko še okoli 10 mm, na Gorenjskem okoli 5 mm. Pihal bo severovzhodni veter. Dnevne temperature bodo okoli 20 °C.

V ponedeljek bo pretežno oblačno, na vzhodu še lahko pade kakšna kaplja dežja. V torek bo nekaj več jasnine in povečini suho vreme. Spet se bo malo segrelo, saj bodo dnevne temperature okoli 25 °C.

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo v petek popoldne zvečer in v noči na soboto predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji ob nevihtah nastali močnejši in tudi dolgotrajni nalivi.

V petek zvečer in v noči na soboto se bodo padavine v zahodni, osrednji in delu severne Slovenije okrepile. Možni bodo dolgotrajnejši nalivi v pasovih. Ob tem se lahko razlijejo in poplavijo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Poplavi lahko tudi padavinska in zaledna voda. Hitro naraščanje vodotokov je možno tudi na nekaterih območjih, kjer so odtočne razmere po avgustovski ujmi spremenjene. Večja verjetnost za ta pojav je na območju Gorenjske in Cerkljanskega ter Škofjeloškega hribovja.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/