Skoči do osrednje vsebine

Minister Brežan se je srečal z nemškim veleposlanikom v Sloveniji Pollmannom

Na povabilo ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana je potekalo srečanje z veleposlanikom Zvezne Republike Nemčije v Sloveniji Adrianom Pollmannom. Ker je v letu 2021 tudi Nemčija doživela obsežne poplave in utrpela veliko škodo, je pogovor potekal predvsem v luči izmenjave izkušenj obeh držav.
za omizjem sedita minister in veleposlanik s sodelavci

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan se je srečal z veleposlanikom Zvezne Republike Nemčije v Sloveniji Adrianom Pollmannom | Avtor: Ministrstvo za naravne vire in prostor

Minister Brežan in direktorica Direkcije RS za vode mag. Kodre sta veleposlanika Pollmanna med drugim seznanila z že izvedenimi in tudi z načrtovanimi ukrepi in aktivnostmi Vlade Republike Slovenije za odpravo posledic naravne nesreče – tako glede ukrepov na področju urejanja voda kot tudi finančne pomoči države prizadetim občinam, podjetjem in kmetijstvu pri saniranju povzročene škode.

Veleposlanik je pohvalil sodelovanje med civilnima zaščitama obeh držav in strokovne ter prijateljske stike, ki jih strani vzdržujeta. Predstavil je nemške izkušnje pri sanaciji poplav in slovenski strani ponudil dodatno izmenjavo izkušenj ter primerov dobrih praks na strokovni ravni.

Nemčija je po avgustovski ujmi Sloveniji zagotovila pomoč preko EU mehanizma. Že v prvem tednu avgusta je v Slovenijo prispela ekipa, ki je pri odpravljanju posledic nesreče pomagala na območju Savinjske doline, vključno z dvema bagroma in 16 dodatnimi vozili, v Prevaljah so postavili dva montažna mostova, med 9. in 17. avgustom pa je Nemčija Sloveniji pomagala tudi z dvema helikopterjema, vključno s posadko.

Poplave, ki so predvsem sever Nemčije prizadele julija 2021, so zahtevale 184 življenj in povzročile obsežno materialno škodo, ki jo ocenjujejo na 30 milijard evrov. Kratkoročno je Nemčija ukrepe usmerila v varovanje življenj in zdravja ljudi, na dolgi rok pa v spremembe pri prostorskem načrtovanju, zaščiti biotske raznovrstnosti in dobremu gospodarjenju z gozdovi.