Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. septembra 2023.

Močan veter

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.50 so na Bernekarjevi ulici v Slovenj Gradcu gasilci PGD Slovenj Gradec na strehi stanovanjske hiše zamenjali strešnike, ki jih je poškodoval veter.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.46 je na vrhu Male Osojnice, občina Bled, nenadno obolela oseba. Gorski reševalci GRS Radovljica in dežurna ekipa GRS Brnik so jo na kraju oskrbeli ter s helikopterjem policije prepeljali v SB Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.29, je pod Gradiško turo, občina Vipava, pohodnico obšla slabost. Reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana so jo na kraju oskrbeli in pospremili v dolino. Prevzeli so jo reševalci NMP Ajdovščina ter jo prepeljali v zdravstveni dom.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.41 je na Reški cesti v Preboldu osebo vozilo trčilo v stanovanjsko hišo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, pomagali reševalcem pri iznosu poškodovane osebe in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Reševalci NMP so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 00.35 je v Livadah v občini Izola osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in vozilo s tehničnim posegom izvlekli nazaj na cestišče

Izpostava Kranj

Ob 19.05 je na cesti proti Pustem Rovtu, občina Jesenice, osebno vozilo zdrsnilo s ceste. Gasilci GARS Jesenice so vozilo izvlekli na cesto. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.57 je na Ljubljanski cesti v Kamniku kolesar padel s kolesom in se poškodoval. Poleg reševalcev NMP Kamnik so posredovali tudi gasilci PGD Kamnik, ki so zavarovali kraj dogodka in do prihoda reševalcev oskrbeli ponesrečenca.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 18.27 so v nedokončanem delu garaže Stožice gorele smeti. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana, PGD Tomačevo-Jarše in Stožice.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.12 je na primorski avtocesti za izvozom Vrhnika proti Ljubljani zagorelo tovorno vozilo s priklopnikom, ki je prevažalo odpadni papir. Gasilci PGD Vrhnika, Stara Vrhnika, Verd in GB Ljubljana so pogasili gorečo vsebino in priklopnik, ki ga je voznik odklopil od vozila, gasilci pa so ga premaknili na plato stare cestninske postaje Log, ga izpraznili in dokončno pogasili.

Ob 11.53 je na Argentinski ulici v Ljubljani zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in Gasilska enota BTC ter na kraju oskrbeli voznika, ki se je opekel med poskusom gašenja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 20.10 je ob Obvozni cesti v Ljubljani gorela stara žimnica. Ogenj je ugasnil še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so pogasili tleče ostanke.

Izpostava Maribor

Ob 18.16 so v Lahovi ulici v Mariboru na lokaciji podjetja Surovina zagoreli nenevarni odpadki. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Pobrežje, Brezje, Dogoše in Razvanje so pogasili požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov. Preko noči so na gasilski straži ostali gasilci PGD Brezje in Pobrežje. Ob 2.30 je na požarišču znova zagorelo. Gasilci JZ GB Maribor ter PGD Pobrežje, Dogoše in Razvanje so požarišče dodatno zalili z vodo.

Ob 20.39 je ob železniški progi pri Lesarski šoli v Mariboru gorel manjši kup suhe trave. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor, PGD Studenci in PGD Pekre.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 16.29 je lastnik stanovanja Pod Lipami v Celju zaznal vonj po plinu. Gasilci PGE Celje so zavarovali območje, izmerili prisotnost plinov in ugotovili, da je prišlo do puščanja plina na štedilniku. Gasilci so zaprli glavno plinsko pipo v stanovanju, odredili prezračevanje in odsvetovali uporabo kuhinjskega štedilnika. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.27 je v kraju Čentiba, občina Lendava, v potok Ledava iz čistilne naprave tekla črna snov neprijetnega vonja. Gasilci IGE Lendava so namestili vpojna črevesa in omejili iztekanje. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.28 se je v Gabrskem v Trbovljah pri natovarjanju soda z nevarno snovjo v kombinirano vozilo, poškodovala embalaža, pri čemer je voznik prišel v stik z nevarno snovjo. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so nevtralizirali razlito nevarno snov. Voznik je sam poiskal zdravniško pomoč.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.44 so pri gradbenih delih v ulici Barje v Novi Gorici našli topovski granati kalibra 149 milimetrov, mase 32,3 kilogramov, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta do uničenja odpeljala v ustrezno skladišče pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.41 so gasilci PGD Laško posredovali v naselju Udmat, občina Laško, kjer so očistili in sanirali cestišče onesnaženo z razsutim tovorom.

Ob 17.04 so v naselju Ceste v Rogatcu gasilci PGD Rogatec razžagali in odstranili podrto drevo, ki je ogrožalo objekt.

Ob 18.03 so na Kidričevi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje in PGE Velenje nudili pomoč reševalcem NMP Velenje pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 13.32 so na Kosovelovi cesti v Radovljici gasilci PGD Radovljica nudili pomoč zdravniku pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.43 so v Turjaškem naselju v Kočevju gasilci PGD Kočevje odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP dostop do onemogle osebe.

Ob 16.12 je v naselju Peče, občina Moravče, nenadno obolela oseba. Gasilci PGD Peče so obolelemu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Domžale, ki so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 8.39 so na Trgu Borisa Kidriča v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Maribor dostop do onemogle osebe. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Ob 19.45 so v Zgornji Polskavi, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Zgornja Polskava pomagali reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.10 je helikopter SV v spremstvu zdravstvenega osebja prepeljal obolelo osebo iz letališča Slovenj Gradec v UKC Maribor. Kraj pristanka so zavarovali gasilci PGD Golavabuka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo, Agencije RS za okolje, je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije:

V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše sredi dneva. Na območju Savinjske in Koroške regije lahko pade do okoli 5 mm, na Gorenjskem pa okoli 10, krajevno okoli 20 mm. Pihal bo jugozahodni veter.

Tudi jutri, v petek bo zmerno do pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, ki bodo pogostejše popoldne in zvečer. Padlo bo večinoma med 5 in 15 mm. Pihal bo jugozahodni veter.

V soboto bo oblačno in deževno. Nastajale bodo tudi nevihte, možni bodo kratkotrajni krajevni nalivi. Na območju Savinjske in Koroške regije bo lahko padlo od 20 do 40 mm, krajevno lahko ob nalivih tudi okoli 60 mm, na Gorenjskem bo padavin manj, predvidoma od 10 do 20 mm. Zapihal bo severovzhodnik. Nekoliko hladneje bo, najvišje dnevne temperature bodo do okoli 20 °C.

Tudi v nedeljo bo še pretežno oblačno. Še bo deževalo. Pade lahko še med 5 in 10 mm. Pihal bo severovzhodni veter.

Od ponedeljka nas čaka več suhih in sončnih dni, spet bo topleje, čez dan bo okoli 25 °C.