Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon na vrsti dvostranskih srečanj v okviru priprav na članstvo v Varnostnem svetu OZN

Ministrica Tanja Fajon je ob robu 78. zasedanja Generalne skupščine OZN opravila vrsto dvostranskih pogovorov, med drugim s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim, z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafaelom Grossijem, z zunanjim ministrom Ekvadorja Gustavom Manriquejem Mirando in s sekretarjem za zunanje zadeve Filipinov Enriquejem Manalom.

"Z generalnim direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo Grossijem sva opravila izčrpen pogovor o pomembnem delu, ki ga agencija v tem hipu opravlja, predvsem v Ukrajini. Jedrska varnost v nuklearki Zaporožje je ključnega pomena za regionalno in globalno varnost. Slovenija bo tu z izkušnjami, ki jih imamo na področju jedrske varnosti in v vlogi nestalne članice Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) še naprej igrala konstruktivno vlogo," je ob robu srečanja povedala ministrica Fajon. Generalni direktor Grossi je izrazil zadovoljstvo nad pripravljenostjo Slovenije, da se v vlogi nestalne članice Varnostnega sveta dodatno angažira pri vprašanjih, povezanih z jedrsko varnostjo.

Ob robu otvoritve zasedanja Generalne skupščine se je ministrica Fajon včeraj v New Yorku srečala s predsednikom Ukrajine Volodimirjem Zelenskim in mu ponovno izrazila trdno podporo Slovenije Ukrajini. "Obnova zaupanja in oživitev globalne solidarnosti, ki sta glavni temi letošnjega zasedanja Generalne skupščine, sta tudi nujno potrebni za doseganje trajnega miru v Ukrajini," je ob robi srečanja povedala ministrica.

Z ekvadorskim kolegom, ministrom za zunanje zadeve in človeško mobilnost Gustavom Manriquejem Mirando, sta se osredotočila na teme, ki bodo definirale naše sodelovanje v Varnostnem svetu OZN: podnebje, upravljanje z vodami, zagotavljanje miru in varnosti ter umetna inteligenca. "Z ministrom sva podpisala tudi Memorandum o okrepljenih političnih konzultacijah med Slovenijo in Ekvadorjem, ki utira pot za še več sodelovanja s to za nas pomembno partnerico v Latinski Ameriki," je ob robu srečanja poudarila ministrica Fajon.

V okviru trilateralnega srečanja zunanjih ministrov Slovenije, Avstrije in Hrvaške s sekretarjem za zunanje zadeve Filipinov Enriquejem Manalom je ministrica napovedala, da Slovenija odpira Generalni konzulat v Manili. "Zaradi potreb po delovni sili se s filipinsko stranjo intenzivno pogovarjamo o sklenitvi ustreznih dvostranskih sporazumov. Gre za pomemben korak h krepitvi sodelovanja," je povedala ministrica Fajon. S sekretarjem za zunanje zadeve Manalom sta spregovorila tudi o aktualnih geopolitičnh razmerah, s poudarkom na varnosti v jugovzhodni Aziji.

Ministrica Fajon se je srečala tudi z zunanjo ministrico Japonske Kamikavo Yoko, s katero je med drugim spregovorila o prihodnjem sodelovanju Slovenije in Japonske v okviru Varnostnega sveta OZN, ki bo še dodatno nadgradilo naše zelo dobro sodelovanje na dvostranski ravni. Pozdravila je tudi konstruktivno sodelovanje Japonske z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo pri vprašanju izpusta vode iz jedrske elektrarne Fukušima.