Skoči do osrednje vsebine

Dodeljena nova evropska sredstva za infrastrukturo za alternativna goriva

Evropska komisija je objavila, da bo zagotovila več kot 352 milijonov evrov finančne podpore za 26 infrastrukturnih projektov, ki bodo prispevali k zelenemu prehodu v prometu v Evropski uniji.

Sredstva so dodeljena v okviru Programa za infrastrukturo za alternativna goriva (angleško Alternative Fuels Infrastructure Facility – AFIF), ki se izvaja v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE). Cilj tega programa je podpreti uporabo infrastrukture za alternativna goriva v vseevropskem prometnem omrežju TEN-T, kar bo pripomoglo k zmanjšanju emisij ogljikovega dioksida v prometu.

Na četrtem roku razpisa, ki se je zaključil 13. aprila 2023, je bilo predloženih 29 predlogov projektov v skupni vrednosti približno 371 milijonov evrov iz sredstev IPE. Po temeljitem postopku ocenjevanja je bilo izbranih 26 projektov za financiranje v skupni višini približno 352 milijonov evrov, pri čemer se ta sredstva kombinirajo z investicijskimi sredstvi finančnih institucij.

Med izbranimi projekti so tudi tisti, ki bodo vplivali na slovenski prometni sektor, in sicer je bil za sofinanciranje izbran projekt Pospešitev ključne evropske infrastrukture – kohezija (angleško Accelerate Europe’s key infrastructure - Cohesion), v okviru katerega bo podjetje Tesla Energy d.o.o. vzpostavilo 32 polnilnih mest v Sloveniji, za kar bodo prejeli 1,05 milijona evrov nepovratnih sredstev EU.

Razpis IPE AFIF ostaja odprt do 7. novembra 2023. Slovenske prijave pričakujemo na Ministrstvu za infrastrukturo do 7. oktobra 2023.

Več informacij o rezultatih razpisa je mogoče najti v novici Evropske komisije (v angleškem jeziku), kjer je objavljen seznamu izbranih projektov, ozadje razpisa AFIF, pa tudi informacije o Instrumentu za povezovanje Evrope za obdobje 2021-2027.