Skoči do osrednje vsebine

Visoko patogena aviarna influenca pri štorklji v ZOO Ljubljana

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sporoča, da je bila visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1 potrjena pri štorklji v ZOO Ljubljana. Obiskovalce ljubljanskega živalskega vrta pozivajo, da upoštevajo navodila živalskega vrta glede biovarnostnih ukrepov zaradi preprečevanja širjenja bolezni.

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo za celotno Slovenijo v veljavi priporočila, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni in so dostopna na posebni spletni strani UVHVVR o aviarni influenci.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivamo, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja:

  • zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 %,
  • padec nesnosti za več kot 5 %, ki traja že več kot dva dni,
  • povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega,
  • pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti)) ali posmrtnih sprememb, ki kažejo na aviarno influenco.