Skoči do osrednje vsebine

Slovenski biometrični osebni izkaznici zlata nacionalna nagrada za inovacije 2023

Slovenska biometrična osebna izkaznica je na Dnevih inovativnosti prejela zlato nacionalno nagrado za inovacije 2023. Nacionalna priznanja podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah.

Letošnja zlata nagrada gre družbi CETIS, ki je skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve in Ministrstvom za digitalno preobrazbo izdelala novo biometrično osebno izkaznico.

28. marca 2022 smo v Sloveniji po skoraj 24 letih začeli izdajati nove biometrične osebne izkaznice, ki združujejo vrhunec obstoječe tehnologije na tem področju, številne funkcionalnosti, dovršen varnostni dizajn in najvišje zahteve mednarodnih standardov. Predstavljajo pomemben korak k sodobnim digitaliziranim storitvam v Republiki Sloveniji, saj s širokim naborom funkcionalnosti omogočajo varno in zanesljivo elektronsko identifikacijo in podpisovanje. Nova slovenska biometrična osebna izkaznica predstavlja skupen dosežek družbe CETIS, Ministrstva za notranje zadeve in Ministrstva za digitalno preobrazbo (prej Ministrstva za javno upravo).

Izmed 207 inovacij, ki so letos kandidirale na razpisih regionalnih gospodarskih zbornic, se je na nacionalni ravni za najvišja nacionalna priznanja GZS za inovacije potegovalo 45 najboljših zlatih regionalnih inovacij. Z velikim številom podjetja in organizacije vsako leto dokazujejo, da vlagajo v razvoj, iščejo nove, inovativne rešitve, ter razvijajo popolnoma nove rešitve, ki bodo tudi Sloveniji prenesle večjo prepoznavnost in mednarodne uspehe.

Biometrična osebna izkaznica na zlatem podiju, v ozadju napis Zlato nacionalno priznanje za inovacije 2023

Nagrada biometrični osebni izkaznici | Avtor: Cetis

Slovenski osebni izkaznici doslej že štiri druge nagrade

Letos je slovenska osebna izkaznica prejela tri nagrade. Marca je bila nagrajena s prestižno nagrado za najboljšo novo nacionalno osebno izkaznico za območje Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, ki jo je podelila strokovna komisija priznanih mednarodnih strokovnjakov s področja varnostnih tiskovin in identifikacijskih dokumentov v okviru specializirane konference s področja tehnične dovršenosti uradnih identifikacijskih dokumentov (angleško High Security Printing EMEA) v Abu Dabiju. Maja je projekt elektronske osebne izkaznice na konferenci Dnevi slovenske informatike prejel priznanje eNagrada, ki ga podeljuje Slovensko društvo informatika. Junija pa je prejela zlato priznanje za najboljšo inovacijo v celjski regiji, ki jo je podelila Regionalna gospodarska zbornica Celje.

Lani oktobra na uradni slovesnosti 25. mednarodne multikonference "Informacijska družba 2022" na Institutu Jožef Stefan je vpeljava elektronske osebne izkaznice prejela Informacijsko jagodo za najboljši dosežek na področju informacijske družbe v preteklem letu.

Biometrična osebna izkaznica

Nove osebne izkaznice odlikuje izjemen dizajn, ki ga navdihujejo slovenski simboli, narava, zgodovina, kultura in šport. To so obris zemljevida Slovenije, grb, različne oblike rokopisa slovenske himne, figura z Vaške situle s poudarjeno podobo konjenika, obris Robbovega vodnjaka in lipov list. Prepoznavnim motivom na hrbtni strani osebne izkaznice so bili dodani podoba Triglava, besedilo druge kitice Prešernove Zdravljice in morski valovi. Varnostni elementi so vključeni v oblikovno rešitev in motive, ki jih sicer najdemo tudi na potnih listinah Republike Slovenije, kar zagotavlja celostno grafično podobo potovalnih dokumentov. Slovenci smo ponosni na športne uspehe svojih športnikov doma in v tujini, zato ni naključje, da so barve nove osebne izkaznice prepoznavne barve slovenskega športa.     

Medtem ko je imela stara osebna izkaznica 14 izpostavljenih varnostnih elementov, najvišjo raven varnosti in napredne funkcije nove osebne izkaznice zagotavlja 34 varnostnih elementov. Ti vključujejo tudi čip in fotografijo, ustvarjeno s tremi različnimi tehnikami, ter prozorno okno, v katerem sta poleg fotografije prikazani začetnici imena in priimka posameznika. V zgornjem levem kotu je dodana zastava Evropske unije z dvočrkovno oznako za Slovenijo. Varnostni elementi so vključeni v varnostni dizajn kot premišljen del zgodbe.

Širok nabor funkcionalnosti in e-storitve

Širok nabor funkcionalnosti omogoča varno in zanesljivo elektronsko identifikacijo in elektronske podpise. Nova osebna izkaznica ima čip z dvema biometričnima podatkoma: podobo imetnika dokumenta in dvema prstnima odtisoma (velja samo za državljane, stare 12 let in več). Državljani lahko z novo osebno izkaznico trenutno potujejo v 42 držav. Vse osebne izkaznice vsebujejo tudi oznako za čip in kodo QR (črtna koda v obliki abstraktnega črno-belega diagrama). Koda QR ne vsebuje zapisa osebnih podatkov, temveč omogoča preverjanje veljavnosti osebne izkaznice prek portala e-Uprava, kar povečuje pravno varnost.

Trenutno se že lahko uporablja za številne e-storitve v javnem in v zasebnem sektorju (tudi v sistemu zdravstvenega zavarovanja kot nadomestilo sedanje kartice zdravstvenega zavarovanja), pa tudi za opravljanje elektronskih storitev v drugih državah članicah EU.