Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. septembra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.41 sta pri sestopu s Triglava pred Vodnikovim domom, naselje Stara Fužina, občina Bohinj, planinca omagala in nista mogla več nadaljevati poti. Gorski reševalci GRS Bohinj so ju s pomočjo dežurne ekipe GRS Brnik in helikopterjem LPE prepeljali v SB Jesenice.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.01 si je v kraju Predmeja, občina Ajdovščina, občan pri hišnih delih poškodoval glavo. Gorski reševalci GRS Tolmin - skupina Ajdovščina in gasilci GRC Ajdovščina so ga oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Ajdovščina in zavarovali kraj pristanka helikopterja na ajdovskem letališču. Helikopter LPE z dežurno ekipo GRS Brnik je poškodovanca prepeljal v nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.42 se je v Robanovem kotu, občina Solčava, občan prevrnil s traktorjem in se pri tem poškodoval. Gasilci PGD Solčava in PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, poškodovancu skupaj z reševalci NMP Mozirje nudili prvo pomoč ter zavarovali kraj pristanka helikopterja HNMP, ki ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 16.35 sta v naselju Liboje, občina Žalec, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in očistili cestišče. Reševalci NMP so na kraju pregledali 3 osebe.

Ob 17.16 sta na regionalni cesti Slovenske Konjice–Tepanje, občina Slovenske Konjice, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo ter jo predali reševalcem NMP.

Izpostava Kranj

Ob 14.57 sta v naselju Belca na regionalni cesti Jesenice–Kranjska Gora, občina Kranjska Gora, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter s cestišča odstranili razbitine vozil. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.45 sta na Štajerski cesti v Ljubljani trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, s tehničnim posegom iz vozila rešili ukleščeno poškodovano osebo in nudili pomoč drugim enotam.

Ob 17.01 je v bližini naselja Smuka, občina Kočevje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Postojna

Ob 7.52 je na cesti Sežana–Merče, občina Sežana, osebno vozilo trčilo v drevesi ob cesti. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in izvlekli vozilo na cestišče. Reševalci NMP Sežana so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v izolsko bolnišnico.

Ob 10.50 sta v Senožečah, občina Divača, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGD Senožeče in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka ter do prihoda reševalcev NMP nudili pomoč poškodovanemu motoristu. Slednji so ga oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.24 je v ulici Mestni trg v Ljubljani gorelo v izložbi trgovine. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana – mesto so požar pogasili, prezračili prostore in jih pregledali s termo kamero. Na kraju je bila prisotna policija.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.50 je v stanovanju na Florjanovem trgu v Novem mestu gorela pozabljena hrana na štedilniku. Gasilci GRC Novo mesto so požar pogasili. Reševalci NMP Novo mesto so osebo, ki je bila prekomerno izpostavljena dimu, oskrbeli na kraju in jo prepeljali v SB Novo mesto.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 13.56 je v Spodnjih Selcah, občina Šmarje pri Jelšah, zagorel traktor. Požar so pogasili gasilci PGD Šentvid pri Grobelnem in PGD Šmarje pri Jelšah.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.10 so na Obvozni cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Vižmarje-Brod pogasili kup gorečih odpadkov.

Izpostava Novo mesto

Ob 0.15 je na dolenjski avtocesti v bližini Lutrškega sela v smeri Novega mesta, občina Novo mesto, gorel avtobus. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, ki se je iz motornega dela razširil na ves avtobus, nudili pomoč vlečni služni pri odstranitvi uničenega avtobusa in očistili cestišče. Vseh 55 potnikov je nepoškodovanih varno zapustilo goreče vozilo pred prihodom gasilcev. Dežurna služba DARS-a je poskrbela za urejanje prometa na avtocesti, odstranitev poškodovanega avtobusa in odvoz potnikov. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 4.42 je na avtocestnem počivališču Starine v smeri proti Novem mestu, občina Novo mesto, ponovno zagorel avtobus, ki je v nočnem času gorel v bližini Lutrškega sela in ga je vlečna služba odpeljala s kraja dogodka. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Novo mesto

Ob 20.57 so v Dobruški vasi, občina Škocjan, gasilci PGD Dobrava pogasili goreče električne vodnike. Obveščene so bile pristojne službe.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.04 je na parkirišču ribogojnice v Kobaridu iz kombiniranega vozila izteklo motorno olje. Oljni madež so nevtralizirali gasilci PGD Kobarid.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 19.37 je v naselju Jeranovo, občina Kamnik, ob strugi Kamniške Bistrice občan naletel na tankovsko metalno mino kalibra 325 mm, mase 6 kg. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta jo odstranila in jo prepeljala v skladišče, kjer bo shranjena do uničenja.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 10.48 so v Rogatcu gasilci PGD Rogatec s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Šmarje dostop do onemogle osebe ter jim nudili pomoč pri prenosu do vozila NMP.

Izpostava Kranj

Ob 13.14 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili osebo.

Ob 17.10 so v Tavčarjevi ulici v Škofji Loki gasilci PGD Škofja Loka s tehničnim posegom odprli vrata kurilnice v večstanovanjskem objektu in preventivno izvedli meritev prisotnosti nevarnih plinov.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.30 se je v Derčevi ulici v Ljubljani zaklenilo osebno vozilo, v katerem je ostal enoletni otrok. Gasilci GB Ljubljana so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vozilo in staršem omogočili dostop do otroka.

Ob 19.04 so na Vojkovi cesti v Ljubljani na prošnjo policije gasilci GB Ljubljana odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Izpostava Maribor

Ob 16.45 so na Mariborskem Pohorju gasilci JZ GB Maribor s težje dostopnega terena do reševalnega vozila prenesli obolelo osebo. V nadaljnjo oskrbo v UKC Maribor so jo prepeljali reševalci NMP Maribor.

Ob 21.55 so v naselju Jurski Vrh, občina Kungota, gasilci PGD Zgornja Kungota nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.26 je v naselju Gornje Prapreče, občina Trebnje, onemogla oseba potrebovala pomoč. Gasilci PGD Trebnje so ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata hiše in pomagali reševalcem NMP Trebnje pri prenosu. Slednji so osebo oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 18.58 se je v naselju Povir, občina Sežana, traktor prevrnil na bok. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Povir so ga s tehničnim posegom postavili na kolesa.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer na vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V torek bo spremenljivo oblačno. Predvsem dopoldne bodo še nastajale krajevne padavine, deloma plohe, v južnem delu Savinjske regije tudi posamezne nevihte. Na območju Gorenjske in Koroške regije bo marsikje padlo le nekaj mm dežja, krajevno do 10 mm. V južnem delu Savinjske regije lahko pade na manjšem območju ob nevihtah tudi okoli 30 mm dežja.

V sredo, bo povečini sončno. Popoldne ali zvečer lahko predvsem na Gorenjskem nastane kakšna ploha, količine padavin bodo majhne. V noči na četrtek pričakujemo padavine predvsem na Gorenjskem, kjer lahko ob krajših nalivih pade od 5 do 15 mm, na Koroškem in v severnem delu Savinjske regije pa krajevno do okoli 5 mm.

V četrtek in petek čez dan bodo občasne krajevne padavine predvsem na Gorenjskem. Skupno lahko pade še od 5 do 20 mm. V noči na soboto se bodo krajevne padavine z nevihtami ponovno iznad Gorenjske regije razširile tudi nad del Koroške in Savinjske regije, vmes bodo možni krajši nalivi. Posamezne plohe bodo na območju možne tudi v soboto čez dan. Od nedelje kaže na suho vreme.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje se bodo v osrednji in jugovzhodni Sloveniji do zgodnjega popoldneva še pojavljale krajevne nevihte z močnejšimi nalivi.