Skoči do osrednje vsebine

Aktivnosti za zaprte osebe v zaporih Celje, Ig in Koper

V Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje smo v tem mesecu izvedli skupinski namenski izhod s pomembno izobraževalno vsebino. V Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig smo za začetek šolskega leta pripravili presenečenje za prvošolce, v Zavodu za prestajanje kazni zapora Koper pa smo izvedli pohod po učni poti.

V celjskem zaporu smo za skupino obsojencev organizirali ogled sortirnice in sežigalnice odpadkov v Celju. Namen aktivnosti je bil obsojencem predstaviti pomembnost ločevanja odpadkov in s tem izpostaviti pomen varovanja okolja. Obsojenci so si lahko ogledali odlagališče odpadkov na večji površini, ko odpadkov ni mogoče uporabiti za reciklažo. Ogled so nadaljevali v sortirnici mešanih komunalnih odpadkov, kjer preko avtomatiziranega visokotehnološkega sistema ločujejo smeti, ter v skladišču, kjer shranjujejo končne produkte. V okviru predstavitve toplarne je bil obsojencem predstavljen proces pridobivanja toplotne in električne energije ter čistilne naprave, po predstavitvi pa so si toplarno tudi ogledali.

V ženskem zaporu na Igu so zaprte osebe za vse prvošolčke Osnovne šole Ig unikatno poslikale čarobne kamenčke s posebnim posvetilom. Kamenčki so bili pripravljeni v sklopu delovne terapije, ki poteka v zavodu. Prvošolčki so jih prejeli prvi dan pouka in se jih iskreno razveselili.

V koprskem zaporu smo za skupino obsojencev organizirali obisk krožne učne poti v Strunjanu. Učna pot »Strunjan v podobah morja« je z informativnimi tablami in urejenimi postajališči namenjena boljši predstavitvi parka in učnih vsebin, z njenim obiskom pa je bilo zaprtim na izkustven način omogočeno spoznavanje primorskega sveta.