Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. septembra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 8.56 je pod Malim vrhom, občina Jezersko, tujega lovca obšla slabost. Še pred prihodom gorskih reševalcev GRS Jezersko so prisotni pričeli z oživljanjem. Pokojnega je v dolino prepeljal helikopter SV z dežurno ekipo GRS Brnik, kjer ga je prevzela pogrebna služba.

Ob 11.19 si je na Kredarici, občina Kranjska Gora, pohodnica poškodovala nogo. S helikopterjem SV in dežurno ekipo GRS Brnik je bila prepeljana v SB Jesenice.

 

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Ljubljana

Ob 12.57 so na Veliki planini, občina Kamnik, krave poškodovale dve osebi. Prvo pomoč so poškodovanima nudili gorski reševalci GRS Kamnik, gasilci PGD Kamnik pa so reševalcem NMP nudili pomoč pri transportu poškodovanih v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 12.07 je pri sestopu iz Šmarne gore, občina Ljubljana, padel pohodnik in si poškodoval gleženj. Gasilci GB Ljubljana, PGD Tacen in gorski reševalci GRS Ljubljana so pohodnika oskrbeli na kraju in ga prenesli do reševalnega vozila. Reševalci NMP so ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.30 se je v bližini naselja Podpeca, občina Črna na Koroškem, na organizirani tekaški prireditvi poškodoval tekmovalec. Poškodovanega so v dolino prenesli gorski reševalci GRS Koroške in ga predali reševalcem NMP.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.28 sta na Koroški cesti, občina Šoštanj, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGE Velenje in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa in odstranili motorno kolo s cestišča. Poškodovanega motorista so reševalci NMP prepeljali v SB Celje.

Ob 15.20 sta v naselju Senovica, občina Šmarje pri Jelšah, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina in PGD Šmarje pri Jelšah so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na osebnem vozilu, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi ter prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci NMP Šmarje so poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Kranj

Ob 12.58 je na gozdni cesti nad naseljem Bašelj, občina Preddvor, traktor zdrsnil v globel. Gasilci GARS Kranj so s tehničnim posegom postavili traktor na kolesa ter potegnili nazaj na cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.50 sta v naselju Štalcerji, občina Kočevje, trčila tovorno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz kombiniranega vozila rešili poškodovano osebo in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi še petih poškodovanih oseb. Na tovornem vozilu so odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč pri prenosu poškodovanega do helikopterja. Reševalci so pet poškodovanih z vozili prepeljali v UKC Ljubljana eno pa je v prepeljal helikopter SV z dežurno ekipo HNMP.

Ob 10.24 sta na ljubljanski severni obvoznici, na relaciji Tomačevo–Koseze v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Ljubljana pri oskrbi poškodovane osebe in odklopili akumulatorja. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovano osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 11.41 so na trzinski obvoznici v križišču z Mlakarjevo cesto v Trzinu trčila tri osebna vozila. Gasilci CZR Domžale in PGD Trzin so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovano osebo so reševalci NMP Domžale oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.39 so na cesti Vir–Podrečje, občina Domžale, gasilci CZR Domžale s tehničnim posegom iz obcestne ograje odstranili nasedlo vozilo in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Ob 15.06 sta na križišču Topniške in Vojkove ceste v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.34 je na cesti Idrija–Godovič, občina Idrija, padel motorist. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Idrija, ki so osebo oskrbeli in prepeljali v ZD Idrija.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.39 je na dolenjski avtocesti Bič—Trebnje, občina Trebnje, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 22.20 se je v Ulici Arnolda Tovornika v Mariboru zaradi pozabljene hrane na štedilniku kadilo iz stanovanja večstanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Radvanje so prezračili prostore in izmerili prisotnost plinov.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.26 je v naselju Trdkova, občina Kuzma, tlelo v elektro omarici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Gornji Slaveči in Trdkova so odklopili varovalke v omarici, prezračili prostore in nudili pomoč dežurnim delavcem elektro podjetja.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 10.55 je na cesti Zreče–Rogla, občina Zreče, gorelo osebno vozilo. Lastnik je sam pričel z gašenjem požara, gasilci PGD Zreče pa so požar dokončno pogasili in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.34 je na Industrijski cesti v Kobaridu v industrijski coni zagorelo tovorno vozilo s prikolico. Požar so pogasili gasilci PGD Kobarid.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 21.11 je v ulici Na Gmajni v Ljubljani na travniku nenadzorovano gorel kup vejevja. Gasilci PGD Vižmarje-Brod in GB Ljubljana so požar pogasili in prekopali vejevje.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.38 je v naselju Velika Loka, občina Trebnje, zagorelo, na deponiji, po požaru gospodarskega poslopja. Gasilci PGD Velika Loka so pogasili požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.10 sta v Cerkovi ulici v Borovnici na železniški postaji gorela koša za smeti. Požar so pogasili gasilci PGD Borovnica.

Ob 17.31 so na Virski cesti, občina Domžale, ob trgovskem centru gasilci CZR Domžale pogasili goreč zabojnik za papir. Zabojnik je uničen.

 

Eksplozije

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.09 je v naselju Radvenci, občina Gornja Radgona, v stanovanjski hiši eksplodirala plinska jeklenka. Gasilci PGD Negova in Gornja Radgona so požar pogasili, prostore pregledali s termovizijsko kamero in do prihoda reševalcev oskrbeli poškodovano osebo. Reševalci NMP Gornja Radgona so poškodovano osebo prepeljali v SB Murska Sobota.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 10.45 so v naselju Male Braslovče, občina Braslovče, gasilci PGE Celje s tehničnim posegom zatesnili poškodovani ventil na cisterni za kurilno olje in iz lovilnega bazena izčrpali okoli 200 litrov kurilnega olja.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.06 je v Slovenski vasi, občina Šentrupert, v kleti večstanovanjskega objekta puščala cisterna s kurilnim oljem. Gasilci PGD Trebnje in Šentrupert so v drugo cisterno prečrpali okoli 850 litrov kurilnega olja. Do onesnaženja okolja ni prišlo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.36 so v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, občani v gozdu naleteli na neeksplodirani ubojni sredstvi. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in prepeljala v skladišče topovsko granato kalibra 75 mm, mase 5,3 kg, in topovsko granato kalibra 75 mm, mase 6,5 kg, obe najdbi sta italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 9.32 so na Ulici Franceta Benedičiča na Jesenicah gasilci GARS Jesenice s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem NMP Jesenice do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.28 so v Fabianijevi ulici v Ljubljani, gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja večstanovanjskega objekta in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Maribor

Ob 14.27 so v naselju Zgornji Boč, občina Selnica ob Dravi, gasilci PGD Selnica ob Dravi nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ptuj

Ob 7.50 so v naselju Koračice, občina Sveti Tomaž, gasilci PGD Koračice nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe iz gozda do reševalnega vozila in zavarovali kraj pristanka helikopterja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.07 so v naselju Lehen na Pohorju, občina Podvelka, gasilci PGD Brezno Podvelka nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Ob 16.57 so v naselju Zagrad, občina Prevalje, gorski reševalci GRS Koroške in gasilci PGD Kotlje nudili pomoč reševalcem ZRC Koroške pri prenosu obolele osebe s težko dostopnega stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer na vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V nedeljo bo večinoma sončno, zapihal bo šibak jugozahodnik.

V ponedeljek bo sprva še deloma sončno, po nekaterih nižinah bo kratkotrajna megla. Čez dan bo zapihal zmeren jugozahodnik. Popoldne bo od zahoda oblačnost naraščala. Toplo bo.

Predvsem na Gorenjskem se bodo popoldne in zvečer pojavljale krajevne padavine, možne bodo posamezne nevihte. Predvidoma bo na Gorenjskem padlo od 5 do 20 mm, na Savinjskem in Koroškem do 5 mm.

V torek bo spremenljivo oblačno s pogostimi krajevnimi plohami in nevihtami. Popoldne bo zapihal okrepljen severnik. Na vseh območjih bo predvidoma padlo od 5 do 30 mm, krajevno lahko tudi nekoliko več. Ozračje se bo pozno popoldne ali zvečer umirjalo.

V sredo in četrtek bo večinoma suho. Verjetnost za dež se znova poveča v petek in soboto.