Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. septembra 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 20.55 je pri sestopu s Prisanka, občina Kranjska Gora, pohodnik zašel s poti. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so pohodnika našli in nepoškodovanega na klasični način pospremili v dolino.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 11.29 se je v Mekinjah nad Stično, občina Ivančna Gorica, pri žaganju drv poškodoval občan. Gasilci PGD Stična so mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana, ki so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.52 je pri naselju Breza, občina Trebnje, občan pri košnji s kosilnico zdrsnil po brežini in se pri tem prevrnil. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka in pregledali okolico. Na kraju so bili prisotni policisti. Poškodovanca so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Novo mesto reševalci NMP Trebnje.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Ljubljana

Ob 6.52 so v Stožicah, občina Ljubljana, na gladini reke Save opazili osebo, ki ni kazala znakov življenja. Gasilci GB Ljubljana so preminulo osebo s tehničnim posegom potegnili na brežino in jo predali pogrebni službi.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 11.02 sta v Vrbini, občina Krško, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe, odklopili akumulator in  nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Krško so poškodovano oskrbeli in prepeljali v UC Brežice.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.46 sta v naselju Podhruška, občina Kamnik, trčila osebno vozilo in tovornjak hruška. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč udeležencema do prihoda reševalcev NMP Kamnik, postavili vozilo na kolesa in odklopili akumulator. Reševalci so poškodovani osebi prepeljali v ZD Kamnik.

Ob 12.21 so na primorski avtocesti pred uvozom Logatec, v smeri proti Vrhniki, v naletu trčili avtodom in dve osebni vozili. Gasilci PGD Dolnji Logatec in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP Logatec in Postojna, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Gasilci so nudili tudi pomoč vlečni službi.

Ob 13.27 so na Trzinski obvoznici trčila tri tovorna in eno kombinirano vozilo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na kombiniranem vozilu, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev NMP Domžale, ki so ga na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 20.01 je na Cesti v Šmartno v Ljubljani osebno vozilo trčilo v objekt. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Poškodovanega sopotnika so na kraju oskrbeli reševalci NMP.

Ob 21.14 je na avtocesti na izvozu Ljubljana Brdo, občina Ljubljana, osebno vozilo zapeljalo z vozišča, trčilo v javno razsvetljavo in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, s pomočjo avtodvigala postavili vozilo nazaj na kolesa in odklopili akumulatorje. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli reševalci NMP.

Ob 22.13 je na Šmarski cesti na Škofljici osebno vozilo zapeljalo z vozišča čez železniško progo v brežino in zapornice. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovano osebo, očistili vozišče in odklopili akumulator.

Izpostava Maribor

Ob 20.31 sta na avtocesti Slovenska Bistrica–Maribor, občina Slovenska Bistrica, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb, odklopili akumulatorje na vozilih in nevtralizirali iztekle motorne tekočine.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.24 sta na Volarski ravnini v bližini naselja Volče, občina Tolmin, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Tolmin so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč policiji. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.03 sta v naselju Gortina v občini Muta trčili kombinirani vozili. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter pomagali pri odstranitvi vozil s cestišča. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 10.54 sta na Meljski cesti v Mariboru na industrijskem objektu goreli kritina in ostrešje na površini okoli 100 do 150 kvadratnih metrov. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Maribor-mesto, Maribor-Pobrežje, Malečnik, Kamnica in Maribor-Studenc so požar omejili in pogasili ter požarišče pregledali s termovizijsko kamero. Na požarni straži so ostali gasilci PGD Maribor-mesto.

Ob 16.26 se je v Ulici ob gozdu v Miklavžu na Dravskem polju kadilo iz jaška ob stanovanjski hiši. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Miklavž. Materialna škoda ni nastala.

Ob 16.51 se je v Panonski ulici v Mariboru kadilo iz stanovanja v večstanovanjskem objektu. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Dogoše so pogasili požar, stanovanje in stopnišče objekta prezračili ter z detektorjem opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 15.27 je na Teharski cesti v Celju zagorela baterija v prtljažnem prostoru osebnega vozila. Gasilci PGE Celje in PGD Teharje so odstranili gorljiv material, vozilo pogasili in odklopili akumulator na vozilu.

Izpostava Maribor

Ob 1.51 je na Popovičevi ulici v Mariboru zagorelo osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 11.40 je v Šmarjeti pri Celju, občina Celje, zagorel drog električne napeljave. Gasilci PGE Celje in PGD Škofja vas so pogasili požar, za odpravo napake in sanacijo pa bodo poskrbeli delavci pristojnega Elektro podjetja.

Izpostava Kranj

Ob 8.50 so na poti proti Vogarju, občina Bohinj, gasilci PGD Stara Fužina pogasili požar na površini okoli 4 kvadratne metre in prekopali pogorišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.50 v romskem naselju v Rojah v Ljubljani je gorel kup odpadnega materiala. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Vižmarje.

Ob 22.01 je v bližini Taborske ceste v Grosuplju gorel kup smeti. Požar na površini okoli treh kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.38 so pri naselju Hudenje, občina Škocjan, ob potoku Radulja goreli trije kupi vejevja. Požar so pogasili gasilci PGD Dobrava.

Ob 19.39 je ob Straški cesti v Novem mestu gorel kup vejevja na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.43 so v fekalnem črpališču v občini Polzela opazili oljni madež. Gasilci PGD Polzela in Ločica ob Savinji so zavarovali kraj dogodka, gasilci PGE Celje pa odstranili nevarno snov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.36 so v Desklah, občina Kanal, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske ter Gorenjske in Ljubljanske regije po elaboratu opravili pregled trase za izgradnjo novega vodovoda Plave–Deskle. Našli so topovsko granato francoske izdelave kalibra 75 mm, mase 5,5 kg in topovsko granato avstrijske izdelave, model M8 kalibra 80 mm, mase 6,7 kg, obe najdbi sta iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarni sredstvi so odstranili in do uničenja uskladiščili.

Ob 12.15 so v ulici Pod Škabrijelom v Kromberku, občina Nova Gorica, pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila dve topovski granati kalibra 75 mm, mase 5,5 kg francoske izdelave.

Ob 13.38 je občanka ob strugi reke Soče pri Idrskem, občina Kobarid, naletela na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila ročno bombo mase 1,14 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.29 so na Brodarjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem so našli preminulo osebo.

Ob 15.09 so na Kidričevi cesti v Velenju gasilci PGE Velenje s tehničnim posegom iz pokvarjenega dvigala rešili osebo.

Izpostava Maribor

Ob 9.24 so v naselju Platinovec, občina Kungota, gasilci PGD Kungota s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše in reševalcem NMP Maribor omogočili dostop do starejše poškodovane osebe.

Ob 16.20 so v ulici Ob jarku v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s strehe objekta odstranili desko, ki je nevarno visela in ogrožala mimoidoče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.17 so v bližini naselja Kanal gasilci PGD Kanal odstranili podrto drevo s cestišča.

Ob 20.12 so v Ulici Gradnikove Brigade v Novi Gorici gasilci JZ GRD GE Nova Gorica s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved

V soboto, nedeljo in ponedeljek bo večinoma sončno z občasno zmerno oblačnostjo, zjutraj in del dopoldneva bo ponekod po nižinah megleno. V nedeljo popoldne ni izključena kakšna kratkotrajna ploha.

V ponedeljek bo zapihal jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, najvišje dnevne od 22 do 26 °C.

V torek bo spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, vendar večjih količin padavin ne pričakujemo. V sredo in četrtek bo predvidoma suho.