Skoči do osrednje vsebine

Tretji program Radia Slovenija Program Ars letos praznuje 60-letnico

Program Ars jubilejno leto obeležuje s številnimi dogodki, izšel je tudi zbornik Ars 60. Vrhunec prazničnega dogajanja je bil včerajšnji slavnostni koncert v Cankarjevem domu.

Slavnostnega koncerta so se v imenu Ministrstva za kulturo udeležili tudi državni sekretar mag. Marko Rusjan, svetovalec v kabinetu ministrice Lenart J. Kučić in vodja kabineta Nina Ukmar. Goste je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma nagovorila predsednica države Nataša Pirc Musar.

Kulturno-umetniški program Radia Slovenija je začel oddajati jeseni leta 1963, kot 2. program Radia Ljubljana, ki so ga leta 1969 preimenovali v 3. program Radia Ljubljana. Program je sprva oddajal štiri ure na dan, nato pet ur, od leta 1978 pa devet ur. Z uvedbo Evropskega klasičnega nokturna v nočnem času leta 1998 je prešel na 24-urno predvajanje. 3. program Radia Slovenija od leta 2007 sestavljajo Uredništvo za resno glasbo, Uredništvo za kulturo in Uredništvo igranega programa, leta 2014 pa se jim je pridružilo še Uredništvo za religije in verstva. 

Programa Ars nam vsakodnevno posreduje umetniške vsebine s posebnim poudarkom na slovenskem umetniškem ustvarjanju in poustvarjanju. Obvešča nas o dogajanju v kulturi doma in na tujem. Program Ars tudi snema, in sicer slovenska glasbena dela in izvedbe slovenskih glasbenih ustvarjalcev s področja resne glasbe in jazza. Snema tudi slovensko umetniško besedo in produkcijo slovenske radijske igre. Hkrati je njegova naloga tudi ustvarjanje nacionalnega arhiva vseh zvrsti umetniške radiofonije.

Do konca leta se bo v sklopu praznovanja jubileja odvilo še veliko dogodkov. O njih lahko več preberete na spletni strani Programa Ars.