Skoči do osrednje vsebine

Poslanica predsednika vlade ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini

Poslanica predsednika vlade dr. Roberta Goloba ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini.
Slovenska zastava, ki plapola

Slovenska zastava | Avtor: Stanko Gruden/STA

Drage Primorke in Primorci, spoštovane državljanke in državljani,

Dan vrnitve Primorske k matični domovini, ki je bil z zakonom potrjen leta 2005, ohranja spomin na tragične dogodke na območju današnje zahodne meje v prvi polovici prejšnjega stoletja.

"Tod sekla bridka bodo jekla, in ti mi boš krvava tekla, kri naša te pojila bo, sovražna te kalila bo!" je na prelomu stoletja preroško zapisal pesnik Simon Gregorčič. Le dve desetletji kasneje se je krasna dolina reke Soče spremenila v krvavo bojišče znamenite Soške fronte. Sledila so desetletja nasilja, brisanja kulture, ekonomije in identitete naroda pod okriljem fašističnega ter kasneje nacističnega aparata, ki si je to območje podredil v drugi svetovni vojni. Ne zaman so naši predniki te kraje poimenovali "dolina solz" in ne brez razloga se danes Primorkam in Primorcem ob pesmi Vstala Primorska zarosi oko.

Spominjamo se vedno s ponosom, a obenem polno žalosti nad dogodki, ki so v preteklosti terjali toliko bolečine in sovraštva med narodi. Brutalno nasilje in trpljenje prebivalstva, ne glede na narodnost, je bilo neizmerno. Tragične izgube generacij na soških, galicijskih, afriških, balkanskih, ruskih in domačih frontah so še danes del družinskih pripovedi o trpljenju in preživetju na tisočletja narodno mešanem okolju. Tega je vsaka skupnost smatrala za svoj rodni nacionalni teritorij. Naša preteklost je zgodba o pogumnih odločitvah in težkih preizkušnjah, je opomnik za izborjene pravice ter ljubezni do naše kulture in jezika.

Danes je Primorska zgled sožitja in solidarnosti med ljudmi. Nesebična pomoč in sodelovanje temeljita na dialogu, skupnih projektih in zavezi k spoštovanju demokratičnih vrednot, na katerih stoji naša družba. Ponosen sem na kulturne in gospodarske uspehe Slovencev v Italiji in vesel, da njihova vez z matično domovino ostaja trdna. Številne čezmejne izmenjave, med njimi Evropska prestolnica kulture Nova Gorica–Gorica v letu 2025, nas utrjuje v zavezi, da je prihodnost tega območja lahko samo skupna. Temelji na poznavanju lastne zgodovine in identitete, na sprejemanju drugačnosti ter v sožitju in razumevanju izkušenj iz preteklosti kot opomniku miru in spoštovanja.

Srečno, draga Primorska, z dvignjeno glavo korakaj v nov čas!

Ob prazniku vam iskreno čestitam.