Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Irena Šinko na dogodku »Ljubljanica, reka sedmerih imen, reka ki povezuje«

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se je udeležila dogodka »Ljubljanica, reka sedmerih imen, reka, ki povezuje«. Gre za prvi javni dogodek posameznikov in ustanov, povezanih v iniciativno delovno skupino »Zelena regija modrega gospodarstva«.
Ministrica stoji za govorniškim pultom in govori.

Ministrica Irena Šinko. | Avtor: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

1 / 3

Področje ob Ljubljanici je danes izjemno ohranjen in ima velikanske razvojne potenciale v lesarstvu, kmetijstvu, turizmu prav zaradi svoje ohranjenosti. Na nas vseh je, da te potenciale skušamo sistematično, premišljeno ter vzdržno izrabljati. Zato so se posamezniki in ustanove povezali v iniciativno delovno skupino »Zelena regija modrega gospodarstva«. Danes je potekal prvi javni dogodek iniciative z naslovom: »Ljubljanica, reka sedmerih imen, reka, ki povezuje«.

Udeležence je nagovorila tudi ministrica Irena Šinko. »Iniciativa je priložnost, da se združimo in razmislimo o ključnih vidikih našega kmetijstva ter vloge, ki jo igra pri ohranjanju naše naravne dediščine, zagotavljanju hrane ter spodbujanju trajnostnega turizma. Ljubljanica ni le reka, ki teče skozi našo prestolnico Ljubljano, temveč je tudi pomembna za mnoge kmete in kmetije, ki so ob njenih bregovih. Je reka, ki nas opozarja na pomen trajnostnega gospodarjenja z naravo, na skrb za naše vodne vire ter na spoštovanje in ohranjanje biodiverzitete, ki jo ponuja«.

Ministrica je opozorila tudi na potrebo po prilagoditvi na podnebne spremembe, okoljsko trajnost, digitalizacijo in spremembe v potrošniških navadah. »Kmetijstvo in gozdarstvo sta že stoletja pomembna dejavnika v naši regiji. Te kmetije in gozdovi so zagotavljali hrano, les in druge surovine ter prispevali k ohranjanju naravne lepote pokrajine. Samooskrbno kmetijstvo in pridelava domače hrane sta ključna za varnost in neodvisnost našega prebivalstva, še posebej v časih, ko se srečujemo z izzivi na področju preskrbe s hrano. Naravne danosti, ki jih imamo, so naša dragocena bogastva; naravni viri kot so voda, tla pa so temelj kmetijstva gozdno-lesnih verig«.

Ob koncu je ministrica izpostavila pomen trajnostnih praks, podpiranja lokalnih pridelovalcev ter varovanja naše naravne in kulturne dediščine. »Da bi to uresničili, bomo morali sodelovati in biti inovativni. Skupaj moramo delati na tem, da podpremo in kreiramo politike, ki bodo omogočile trajnostni razvoj omenjenih sektorjev, kar bo koristilo tako zdajšnjim kot prihodnjim generacijam«.

Dogodka so se udeležili tudi številni drugi gostje, med drugim ministrica za javno upravo, župani, poslanci Državnega zbora in EU parlamenta ter drugih lokalnih in nevladnih organizacij.