Skoči do osrednje vsebine

Visoko patogena aviarna influenca pri labodih grbcih v Mestni občini Ljubljana

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) sporoča, da je bila visoko patogena aviarna influenca potrjena na novi lokaciji.

Pri dveh poginjenih labodih grbcih v Mestni občini Ljubljana je bila potrjena visoko patogena aviarna influenca podtipa H5N1.Pojav bolezni v tem letnem času ni več posebnost, ker zdaj že dve sezoni več držav članic Evropske unije poroča o večjih ali manjših poginih vodnih ptic čez celo leto, zato je pomembno, da rejci perutnine dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe.

Ker se bolezen lahko prenaša tudi preko kontaminirane obutve in preko živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, prosimo sprehajalce, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih se nahajajo vodne ptice in jih ne krmijo. V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, pa pokličejo številko 112.

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni in so dostopna na spletni strani Uprave.

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivamo, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja:

  • zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 %,
  • padec nesnosti za več kot 5 %, ki traja že več kot dva dni,
  • povišan dnevni pogin za več kot 3x od pričakovanega,
  • pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti).

Informacije o bolezni so dostopne na spletni strani UVHVVR.