Skoči do osrednje vsebine

Slovenija gostila srečanje odbora Nata za umetno inteligenco

V ponedeljek, 11., in torek, 12. septembra 2023, je v Ljubljani potekal tretji sestanek odbora Nata za umetno inteligenco (angleško NATO's Data and Artificial Intelligence Review Board – NATO DARB), ki ga je organiziralo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije.

Odbor, ki je začel delovati februarja 2022, si prizadeva postaviti standarde za uporabo umetne inteligence v okviru Nata. Ti standardi so v veliki meri skladni z drugimi regulatornimi priporočili, ki so že objavljeni s strani Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (angleško Organisation for Economic Co-operation and Development – OECD), Unesca in Sveta Evrope, vendar pa se osredotočajo na specifične potrebe in poslanstvo Nata.

Cilj sestanka je bil nadaljevati delo, ki je bilo opravljeno na prejšnjih sestankih, in določiti minimalne zahteve za delovanje sistemov umetne inteligence v kontekstu poslanstva Nata. Obravnavane teme so bile zakonitost delovanja sistemov umetne inteligence, določanje odgovornosti v primeru napak, razpoložljivost in sledljivost delovanja sistemov, zanesljivost delovanja sistemov ter upravljanje in zmanjševanje pristranskosti delovanja sistemov.

Več informacij o odboru (v angleškem jeziku) in njegovem delu.