Skoči do osrednje vsebine

Enormno smo povečali sredstva za raziskave, razvoj in inovacije na obrambnem področju ter širše

Na Fakulteti za družbene vede je danes potekal dogodek o EU nepovratnem financiranju obrambnih zmogljivosti, ki so ga organizirali Ministrstvo za obrambo, Fakulteta za družbene vede ter Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje v Bruslju.

V okviru dogodka je potekala okrogla miza o obrambno-varnostni situaciji v svetu, EU in Sloveniji, na kateri so sodelovali minister za obrambo Marjan Šarec, državni sekretar v Kabinetu predsednika vlade dr. Andrej Benedejčič in dekan Fakultete za organizacijske vede prof. dr. Iztok Podbregar. Okroglo mizo je moderirala doc. dr. Jelena Juvan s Fakultete za družbene vede.

Minister za obrambo Marjan Šarec je na začetku okrogle mize dejal, da imajo danes državljanke in državljani ob besedi vojska predvsem negativno konotacijo, in sicer zato, ker se je v zadnjih 30 letih področje obrambe zanemarjalo. Poudaril je, da je miselnost, da bomo s tem ko vlagamo v raziskave in razvoj na obrambnem področju, prispevali k rušenju svetovnega miru, zabloda. »Vsak mora narediti svoj del naloge, tudi vezano na nacionalno in kolektivno varnost,« je dejal. Poudaril je, da vlaganja Ministrstva za obrambo v raziskave, razvoj in inovacije pomenijo veliko dodano vrednost gospodarstvu in prinašajo multiplikativne učinke, saj gre za visoko tehnologijo, skoraj vse produkte pa bomo lahko uporabili tudi v civilne namene.

V nadaljevanju okrogle mize je beseda tekla o naravnih nesrečah, ki predstavljajo veliko grožnjo naši varnosti, ter o varstvu pred njimi. »Če smo se kaj naučili ob zadnjih naravnih nesrečah, je to, da mora biti Slovenska vojska aktivirana takoj. Obrambno-varnostni sistem je skupaj s sistemom zaščite in reševanja močan takrat, ko vsi sistemi delujejo skupaj,« je poudaril minister Šarec ter dodal, da je naš sistem dober, govorimo lahko zgolj o niansah, ki jih je treba spremeniti. Izpostavil je, da lahko domače znanje, domači inovatorji in domača industrija veliko dodajo k še večji učinkovitosti sistema.

V uvodnem delu celotnega dogodka je zbrane nagovoril državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Damir Črnčec. V svojem nagovoru je dejal, da je vojna v Ukrajini pokazala vse šibkosti obrambnega področja in njenega razvoja ter da je prišlo do naglih sprememb na ravni Evropske unije in držav članic, čemur sledi tudi Slovenija.

V nadaljevanju je poudaril: “Zavezali smo se k postopni rasti obrambnih izdatkov, hkrati pa enormno povečali sredstva za raziskave, razvoj in inovacije, ne samo na obrambnem področju, ampak širše skozi prizmo dvojne uporabe zmogljivosti.« Izpostavil je, da je bil prejšnji teden objavljen že tretji javni poziv za sodelovanje pri izvajanju razvojno-raziskovalnih in inovacijskih projektov ter pri tem poudaril: »Spodbujamo sodelovanje akademske in raziskovalne sfere ter gospodarstva. Pri tem nudimo svoje resurse na razpolago in v pomoč za uspešno sodelovanje na projektih Evropske unije in Nata ter posledično večjo prepoznavnost slovenskih podjetjih na tujih trgih. Cilj niso le testni produkti, ampak širša proizvodnja v Sloveniji in posledično delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. Ogromno priložnosti je odprtih, tudi mladim bomo s tem omogočili, da ostanejo v Sloveniji.«

Zbrane so nagovorili tudi dekan Fakultete za družbene vede prof. dr. Iztok Prezelj, predsednik upravnega odbora Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja v Bruslju doc. dr. Draško Veselinovič ter vodja oddelka za vojaško tehnologijo, raziskave in razvoj v Direktoratu za logistiko Ministrstva za obrambo izr. prof. dr. Liliana Brožič.

Predstavnik Evropske komisije oziroma njenega Generalnega direktorata za obrambno industrijo in vesolje Volker Bäcker je na dogodku predstavil EU obrambno inovacijsko shemo EUDIS ter aktualni razpis Evropskega obrambnega sklada (angleško European Defence Fund - EDF), predstavniki slovenskega gospodarstva in akademske sfere pa so predstavili svoje izkušnje s sodelovanjem v evropskih obrambnih projektih.

Celoten posnetek okrogle mize si lahko pogledate na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo.

Dvorana z udeleženci posveta. V ozadju je oder z nastopajočimi in velikim platnom

Na Fakulteti za družbene vede je danes potekal dogodek o EU nepovratnem financiranju obrambnih zmogljivosti, ki so ga organizirali Ministrstvo za obrambo, Fakulteta za družbene vede ter Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje v Bruslju. | Avtor: Bruno Toič

1 / 3