Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. septembra 2023 .

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 0.05 je na Vršiški cesti v Kranjski Gori v Poštarskem domu osebi postalo slabo. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora so onemoglo osebo oskrbeli in jo s terenskim vozilom prepeljali do ceste, kjer so jo v nadaljnjo oskrbo predali reševalcem NMP Jesenice.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.59 sta na avtocesti, na relaciji Brežice–Krško, občina Krško, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odprli vrata vozila in omogočili reševalcem dostop do poškodovanega voznika osebnega vozila, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulator na osebnem vozilu in nudili pomoč reševalcem. Reševalci NMP Brežice so poškodovano osebo prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 15.22 sta v naselju Slance, občina Celje, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraja dogodka, odklopili akumulator in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP, ki so poškodovano osebo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.24 sta na Tacenski cesti v Ljubljani trčila skuter in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine in skuter umaknili z vozišča. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP.

Ob 7.25 je na dolenjski avtocesti med predoroma Mali Vrh in Debeli hrib, občina Škofljica, osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo. Gasilci PGD Grosuplje in GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 9.18 sta na Dolenjski cesti v Škofljici trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulator na osebnem vozilu ter z dovoza odstranili motorno kolo in osebno vozilo. Poškodovanega motorista so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana in ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 11.23 je na Tržaški cesti v Ljubljani osebno vozilo trčilo v betonski steber. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili pogonsko baterijo hibridnega vozila in odklopili akumulator. Voznika so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana in ga prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 22.09 je v naselju Gaberje, občina Lendava, osebno vozilo zapeljalo s cestišča v obcestni jarek. Gasilci IGE Lendava so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, vozilo izvlekli na cesto, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovana oseba je bila prepeljana v SB Murska Sobota.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 10.19 je na Linhartovem trgu v Radovljici zagorelo v kuhinji poslovnega objekta. Požar so še pred prihodom gasilcev pogasili zaposleni. Gasilci PGD Lesce, Begunje na Gorenjskem in Radovljica so prezračili in pregledali prostore s termovizijsko kamero ter opravili meritve prisotnosti nevarnih plinov. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.07 je v Veliki Loki, občina Trebnje, gorel hlev velikosti 20 x 15 metrov. Gasilci PGD Trebnje, Velika Loka, Šentlovrenc, Trebanjski Vrh, Občine, Čatež, Ponikve, Lukovek, Veliki Gaber, Sela pri Šumberku, Log, Zagorica, Račje selo in Zabukovje so preprečili širjenje požara na sosednje objekte ter požar omejili in pogasili. Iz hleva so rešili okoli 30 glav govedi, ki jih je pregledal veterinar. Zgorelo je ostrešje in okoli 600 kubičnih metrov sena. Gasilci so s pomočjo mehanizacije odstranili seno iz objekta na deponijo. Pri gašenju in sanaciji škode je sodelovalo okoli 118 gasilcev. Obveščene so bile pristojne službe.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 15.15 je v naselju Skorno, občina Šmartno ob Paki, zagorelo osebno vozilo. Lastnik vozila je začel z gašenjem še pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Paška vas so zavarovali kraj dogodka in dokončno pogasili požar.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 22.45 je na Cankarjevi ulici v Velenju zagorela lesena stojnica. Požar so pogasili gasilci PGD in PGE Velenje.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.09 je na Savski cesti v Ljubljani gorel komunalni zabojnik. Gasilci GB Ljubljana požar pogasili ter ohladili sosednje zabojnike.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Postojna

Ob 16.07 je na avtocesti med počivališčem Povir in razcepom Gabrk, občina Sežana, osebno vozilo oplazilo tovorno in poškodovalo rezervoar tovornega vozila, iz katerega je izteklo okoli 300 litrov goriva. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, zaustavili iztekanje, prečrpali okoli sto litrov goriva iz poškodovanega rezervoarja ter skupaj z delavci DARS-a posuli izteklo gorivo na površini okoli 1500 metrov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.20 so v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, pri zemeljskih delih naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in uskladiščila topovsko granato kalibra 100 mm, mase 11 kg in topovski vžigalnik kalibra 75 mm, mase 0,5 kg, avstro-ogrske in italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 13.10 je v naselju Korita na Krasu, občina Miren – Kostanjevica, občan v gozdu naletel na več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili in uskladiščili tri topovske granate, ročno bombo, razbiti del topovske granate in osem topovskih vžigalnikov v skupni masi 41,5 kg, avstrijskega in italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 9.39 so v naselju Podvinje, občina Brežice, gasilci PGD Kapele nudili pomoč reševalcem NMP Brežice pri prenosu poškodovane osebe. Reševalci NMP Brežice so osebo prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Kranj

Ob 3.58 je na Cesti revolucije na Jesenicah iz stanovanja v večstanovanjskem objektu iztekala voda. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom odprli vrata in zaprli glavni ventil.

Ob 16.50 je v Frankovem naselju v Škofji Loki oseba padla v stanovanju in se poškodovala. Gasilci PGD Trata so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili dostop reševalcem NMP Škofja Loka do obolele osebe ter nudili pomoč pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.58 so v naselju Podrečje, občina Domžale, gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 18.37 so v naselju Videm, občina Dobrepolje, gasilci PGD Videm odstranili del drevesa, ki je ogrožal hišo.

Izpostava Maribor

Ob 18.02 so v Borovi vasi v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in reševalcem NMP omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.51 so na Slovenski cesti v Spodnji Idriji gasilci PGD Spodnja Idrija s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Idrija omogočili dostop do obolele osebe.

Izpostava Postojna

Ob 16.08 so gasilci PGD Povir v naselju Žirje v občini Sežana s folijo pokrili okoli 5 kvadratnih metrov strehe, ki je bila poškodovana v požaru.

Izpostava Ptuj

Ob 19.22 so v Kajuhovi ulici v Kidričevem gasilci PGD Talum Kidričevo s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in reševalcem NMP Ptuj omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.41 so v Mislinjski Dobravi, občina Slovenj Gradec, gasilci PGD Golavabuka zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem ZRCK Ravne na Koroškem pri prenosu obolele osebe do helikopterja. Helikopter SV je z ekipo HNMP obolelo osebo prepeljal v bolnišnico Celje.

Izpostava Trbovlje

Ob 14.00 so na Trgu revolucije, občina Trbovlje, gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Posebna vremenska napoved za gorenjsko, savinjsko in koroško regijo

Po podatkih Oddelka za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdana posebna vremenska napoved za območje Gorenjske, Savinjske in Koroške regije.

V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami in posameznimi nevihtami. Možni bodo krajši krajevni nalivi. Skupna vsota padavin bo predvidoma do 20 l/m2. Ponekod bo ostalo povsem suho.

V petek bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije še možne posamezne plohe, a količina in intenziteta bosta majhni.

V nadaljevanju bo večinoma suho. Verjetnost za padavine se nekoliko poveča od torka, 19. 9., dalje.